Pejo Gašparević
Typography

Mislav Bago je bio jedan od najagilnijih novinara na hrvatskom jezičnom području i u jugoistočnom dijelu Europe te će njegovom smrću s medijske scene nestati i njegova toliko prepoznatljiva poduzetnost.
Bagina medijska poduzetnost nije njegova poza nego je to način na koji je on profesionalno funkcionirao.

Mislav Bago je intenzivno radio na sebi te je njegov profesionalni novinarski rast iz dana u dan bio vidljiv. Bago se ne samo bavio novinarstvom, nego je živio novinarstvo 24 sata na dan. Novinarstvo je bilo Bagin mini-svemir u kojem se on osjećao komforno i realizirao se u njemu.

mislav bago

Poznavao sam se s Mislavom Bagom duže od dvadeset godina i mogu reći kao je on volio razmjenjivati mišljenja o različitim temama. Znali mso se katkad čuti telefonom i kroz ćakulu se dotaknuti škakljivih aktualnosti.
No jedan susret mi se posebice urezao u sjećanje. Prije desetak godina sretnemo se u Sarajevu na Marijin Dvoru u blizini zgrade Skupštine BiH, te bivšeg Izvršnog vijeća BiH ali i Filozofskog fakulteta na kojem sam studirao. Bagi se svidio taj dio Sarajeva, Predložio sam mu da napravimo šetnju i zavirimo u navedene zgrade.

Prilikom ulaska u zgradu Skupštine BiH Bago je bio impresioniran.

"Nisam pojma imao da u Sarajevu ima ovakvih reprezentativnih zgrada," rekao mi je u povjerenju Bago. Dometnuo sam mu kako se Sarajevo, unatoč razaranjima kojima je bilo izloženo u ratu, uspijeva oporavljati u građevinskom smislu. Pri tomu sam kazao Bagi kako treba imati u vidu da se u Sarajevo slijevaju novci iz različitih smjerova : iz Europske unije, Iz Arapskog svijeta, iz Islamskog svijeta te da se efekti toga vide u obnovi zgrada.

Preranim odlaskom Mislava Bage u 49. godini života novinarstvo na hrvatskom jezičinom prostoru i jugoistoku europskog kontinenta ostaje uskraćeno za profesionalni doprinos jednog iznimno temeljitog žurnaliste
Svima tugujućim izražavam iskrenu sućut.

Piše: Pejo Gašparević