Pejo Gašparević
Typography

Domlječani su još u 19. stoljeću, za vrijem vladavine Otomanske imperije u BiH, bili prozapadno, to jest proeuropski orijentirani. Takav podatak nalazi se u tekstu "Povijest župe u Domaljevcu," autora fra Roke Špionjaka koji je i osobno svojedobno bio župnik u Domaljevcu. Osvrćući se na izgradnju drugog župnog stana kojeg je 1879. godine podigao tadašnji župnik fra Ivo Oršolić, fra Roko Špionjak podsjeća kako je o ovom župnom stanu pisao fra Bono Nedić stricu fra Martinu u Đakovu dana 25. XI 1879. godine sljedeće: ".... Domaljevčani su krasnu kuću župsku alla Europea načinili....."

domaljevac

Ovo izvješće fra Bone Nedića stricu fra Martinu u Đakovu, koje citira fra Roko Špionjak, ilustrira kako Domlječani gradeći u 19. stoljeću župni stan nisu slijedili orijentalno/turski arhitektonski stil nego su bili zagledani u Europsku, to jest Zapadnu arhitekturu. Drukčije rečeno Zapad je bio uzor Domlječanima a ne Istok. Smješteni na geopolitičkom raskrižju Zapada i Istoka, Domaljevčani su predvođeni svojim župnicima fratrima još u 19. stoljeću bili osviješteni i znali su kamo pripadaju u civilizacijskom usmjerenju.

I sada u trećem desetljeću 21. stoljeća situacija je geopolitički slična onoj u 19. stoljeću kada je građen župni stan u Domaljevcu. I sada je Bosanska Posavina i Domaljevac kao njen dio, na raskrižju geopolitičkih rivalstava Zapada i Istoka (posebice Rusije ali i Turske).crkva domaljevac

No, treba primijetiti kako glazba lansirana iz Radio Šapca koja se još može čuti u Zavičajnoj Posavini - nije produkt Zapada. Prije oko 150 godina ondašnji Domlječani i Posavci/ljaci oduprli su se istočnjačkim arhitektonskim notama, a u naše doba u Zavičaju još ima zabava i žurki po šabačkim glazbenim notama. Samo zapažam stvar koja nije tek nijansa, nego je ostatak kulturološkog imperijalizma.

Za posavinu.org piše:Pejo Gašparević