Pejo Gašparević
Typography

Izložbe stvaralaštva Roke Pušeljića u Domaljevcu i Štitaru, te plasman HOK-a Domaljevac u finale državnog odbojkaškog prvenstva BiH i državnog kupa BiH po mojem mišljenju događaji su godine - Gospodnje 2022. u Zavičaju.
Ovim izložbama oživljeno je slikarsko i spisateljsko stvaralaštvo Roke Pušeljića koje je u kulturološkom smislu od iznimno goleme važnosti za njegov rodni Domaljevac i za Štitar gdje je sahranjen.

Oživljavanjem slikarskih i spisateljskih djela Roke Pušeljića u velikoj mjeri popunjava se praznina Domaljevca kojem su nedostajali literalni tragovi o životu Domlječana u prošlosti. Predstavljanje javnosti onoga što je Roko Pušeljić stvarao spašena je od zaborava memorija Domlječana o prošlosti tog panonskog mjesta uz Savu kojeg su šibale poplave i ratovi ostavljajući ožiljke na mentalitetu inače marljivih i snalažljivih ali katkad nesložnih Domlječana koje limitira međusobna zavist.puseljic

Želim vjerovati kako bi upravo djelo Roke Pušeljića moglo biti okidač za jačanje svijesti Domlječana o neizostavnoj potrebi uvećavanja međusobnog uvažavanja i razumijevanja.

To je bio i jedan od ključnih motiva koji je mene osobno potaknuo da bez sekunde odlaganja pokrenem osobni angažman u kojem se javnosti približava ono što je Roko Pušeljić svojim stvaralaštvom rekao. A rekao je puno toga što čezne da bude plasirano u javnost. Društveno- kulturna platforma za Bosansku Posavinu intenzivno priprema organiziranje izložbe i u Zagrebu o stvaralaštvu Roke Pušeljića.

Ta udruga istodobno radi i na izdavanju knjige posvećene stvaralaštvu Roke Pušeljića. A župnik u Štitaru vlč, Pavao Madžarević (Domlječkih korijena) predložio je i održavanje simpozija posvećenog Roki Pušeljić na kojem bi kompetentni ljudi sa stručnim kvalifikacijama govorili o djelima Roke Pušeljića. Dakle, priča o Roki Pušeljić je postala projekt.hok domaljevac22

Hoću reći kako priča o Roki Pušeljić poprima šire dimenzije a tomu su kumovale i izložbe u Domaljevcu (u srpnju 2022.) i Štitaru (u prosincu 2022.). Dobivam više dopisa s raznih adresa u kojima mi se poručuje da nastavim angažman u vezi s Rokom Pušeljić. I hoću!

HOK Domaljevac je tijekom 2022. godine plasmanom u finale odbojkaškog državnog prvenstva BiH i državnog kupa BiH osim sportskog podvig učinio i ogromnu afirmaciju Domaljevca. Sportski dometi HOK Domaljevac su veličanstveni.
Roko Pušeljić i HOK Domaljevac su dva fenomena iz Domaljevca.

Za posavinu.org piše: Pejo Gašparević