Neumorni Anto Pranjkić uložio je ogromnu energiju i entuzijazam za organiziranje Znanstvenog skupa sugestivno nazvanog "Bosanska Posavina: jučer, danas, sutra," koji je održan 11. rujna ove godine u Zagrebu. Razgovarao sam s Antom nakon skupa kako bi publici još više približili taj događaj koji je bio zahtjevan za organizirati zbog raspršenosti Hrvata iz Bosanske Posavine. Anto i ja se poznajemo dugi niz godina i u komunikaciji smo na "ti". Međutim ovdje sam zbog poštivanja novinarskih standarda i radi prakticiranja medijske kulture Antu pretvorio u "Vi".

 Ikona Posavske izvorne glazbe Marko Begić nazočio je na Znanstvenom skupu "Bosanska Posavina: jučer, danas, sutra," koji je održan u subotu, 11. rujna ove godine u Zagrebu. Na tom je skupu zaključeno da se nastavi s realizacijom inicijative uvrštavanja izvorne Posavske glazbe na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo su Marko i njegov brat Ilija bili nezaboravno promotori takve Posavske glazbe i udahnuli joj umjetničku dimenziju. Posavsku izvornu glazbu prigrlila su mnoga pjevačka grla koja su svatko na svoj način oplemenjivala tu glazbu.

Sportski novinar i nogometni aktivist Iljo Dominković je kroničar Posavskog nogometa koji svojim angažmanom daje golem doprinos spašavanju od zaborava povijesti nogometne igre u Zavičajnoj Posavini. On je objavio svoju sedmu knjigu "70 godina ponosa," NK "Kostrč"Kostrč (1951.- 2021.). Ta je knjiga , u koju je Iljo uložio golem entuzijazam i energiju, predstavljena na nedavnoj manifestaciji "Kostrčki vrabac." Iljo je tekstove o povijesti nogometnog kluba "Kostrč" u oplemenio s 350 fotografija što ovoj njegovoj knjizi na 360 stranica daju dodatnu dokumentarističku dimenziju i vizualni ugođaj za čitatelje.

Darko Matić(41), koji je u Kini ostavio neizbrisiv nogometni trag, vratio se u Europu i sada je s obitelji u Frankfurtu odakle mi se javio te smo ugodno razgovarali o sportu ali i zavičajnom Domaljevcu.
Upoznao sam Darka s idejom da se u sklopu Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspora okupljaju i naši sportaši kako oni u svijetu tako i oni u Zavičaju na druženju u Domaljevcu.
"To je izvrsna ideja koju podržavam," rekao je Darko.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nakon obavljenih konzultacija postignuto je suglasje da će se Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore (konferencijski dio) održati 27. srpnja 2021. godine u 10 sati u Domaljevcu.
Planirano je da na ovogodišnjem okupljanju Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore predložimo sljedeći dnevni red:

Knjiga "Moji dobri Grebničani", u kojoj autor Ivo Kobaš (na slici) predstavlja brojne svoje sumještane, objavljena je nedavno i važan je literarni uradak kojim se doprinosi očuvanju kolektivne memorije Grebnica. Kao pasioniranom pratitelju zbivanja u Zavičaju priznajem kako mij je posebice upalo u oči tematiziranje mojeg prijatelja iz studentskih dana Nenada Abramovića (1957.- 1988.) kao prvog Grebničanina s doktorskom titulom.

 Nakon dužeg vremena uspio sam iskomunicirati Tomislava Ćoškovića (42), koji je sada pomoćni trener izborniku Hrvatske odbojkaške reprezentacije. Zatekao sam u Zadru na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Europsko prvenstvo. Tomislav je bio iznimno susretljiv i podijelili smo međusobno riječi radosti što se nakon dužeg vremena čujemo. Dogovorili smo i susret u Domaljevcu kad to epidemiološke okolnosti dozvole.

More Articles ...