Knjigu ENCIKLOPEDIJSKI RJEČNIK BOSANSKE POSAVINE dobio sam svega nekoliko dana nakon što sam obavio uplatu za kupnju. Zahvaljujem autorima Anti Knežević i Tomislavu Lukiću koji su imali razumijevanja za moju želju da što je prije moguće, zapravo žurno nabavim ovu knjigu jer sam, kao lingvist po obrazovanju, namirisao kako se radi o iznimnom djelu. I nisam se prevario.

Književnica Julijana Matanović je napisala iznimno zanimljiv predgovor Enciklopedijskom rječniku Bosanske Posavine. Ona je u svoj literalizirani  uradak spretno umontirala  više izvornih i osebujnih  riječi, izreka pa i mudrosti iz rodne joj Bosanske Posavine  što  njenom predgovoru daje estetski šarm zavičajnosti.

Ovo je tekst  za kojim sam godinama tragao i upornost se isplatila. Uspio sam ga pronaći.  Zapravo ovo je mamina  "životna priča" objavljena posmrtno u Biltenu Udruge "fra Grga Vilić"  u zimu 2014.-2015.  Razgovor s njom, kako je navedeno, vođen  je  28. lipnja 2013. u Domaljevcu.

Staklenici u Domaljevcu su postali važna vijest za pučanstvo Općine Domaljevac-Šamac kako u Zavičaju tako i u Dijaspori na početku Gospodnje 2021. godine. Kako je izvijestila službena Općinska stranica , Studija korištenja geotermalne energije u Općini Domaljevac-Šamac našla se na popisu projekata  koje je  Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH  odabrao kao  korisnike na temelju provedenog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu.

Janja Gašparević (moja mama) uvrštena je u "Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine" zbog njenog govora sa tradicionalnim domlječkim naglaskom. Ta vijest silno me obradovala te sam je odlučio podijeliti s javnošću.
Nakon što sam nedavno objavio tekst pod naslovom MAMINA ŽIVOTNA PRIČA - "PO DOMLJEČKI" u kojem sam predstavio njen intervju Biltenu Udruge "fra Grga Vilić" objavljen u zimu 2014.-2015., posredstvom prijatelja uspostavio sam kontakt s autoricom tog razgovora Matijom Knežević-Marković. Ona me u prepisci izvijestila kako je u "Enciklopedijskom rječniku Bosanske Posavine" zastupljena i moja mama i to upravo s riječima koje je koristila u u intervju za Bilten udruge "fra Grga Vilić."

Trenutačno tri igrača ponikla u HOK Domaljevac imaju status reprezentativaca: Ivo Ivić i Davor Dominković nastupaju za reprezentaciju BiH, a Marko Matić je član reprezentacije Turske. Posebna mi je radost komunicirati sa sportašima i kreirati medijske priloge o njima. Ovaj put moje ushićenje je još veće jer se radi o sportašima iz Zavičaj koji su se razvili u vrhunske odbojkaše.

Postoje trenuci u novinarstvu koji popravljaju dan ispunjen stresom. Postoje trenuci u novinarstvu koji su satisfakcija za sve neugodnosti i nekorektnosti koje novinar može doživjeti u svojem poslu. Postoje trenuci u novinarstvu koji šalju poruku da se vrijedi baviti tim poslom koji puno uzima ali i puno daje. Postoje trenuci u novinarstvu kad shvatiš da te taj posao oplemenio kroz poznanstva i komunikacije s ljudima različitih profila.

More Articles ...