Naš suradnik Pejo Gašparević otkriva nepoznate detalje o jednom od simbola Domovinskog rata, studentskom kolegi i čovjeku koji se za Vukovar borio svojim glasom. Na današnji dan prije 29. godina (20. studenog 1991.) na Ovčari je ubijen novinar, ratni reporter iz Vukovara Siniša Glavašević, kolega iz studentskih dana na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Portugala će u utorak na večer  (17. studenog 2020.) na splitskom Poljudu odigrati utakmicu u sklopu Lige nacija za koju u svijetu sporta, posebice nogometa, vlada golemo zanimanje. Hrvatska je aktualni viceprvak svijeta a  Portugal je prvak Europe, to znači kako će na Poljudu snage odmjeriti dvije nogometne velesile.

Ovo je oproštajni govor dekana velečasnog Maria Sanića posvećen pokojnom svećeniku  Marijanu Đukić na ispraćaju iz Kutjeva u rodni Domaljevac. Čitateljima našeg portala nudim izvorni sadržaj tog govora jer je  on dragocjen doprinos za još cjelovitije sagledavanje Maršine ljudske i svećeničke dimenzije. Zahvaljujem dekanu Mariu Saniću što je udovoljio mojoj zamolbi da mi dostavi taj govor kojim želim kompletirati sliku o respektu koji je naš Maršo doživljavao gdje god se kretao. Počivao u miru Božjem!

Policija je objavila snimku napada koja prikazuje kako je napadač Danijel Bezuk u ponedjeljak (12. listopada 2020.) na Markovu trgu u Zagrebu ispucao određenu količinu streljiva pri čemu je u pokretu zamijenio okvir nakon čega je ispalio još dio streljiva, a od napada je odustao nakon što je na njega zapucao jedan od policajaca, odbivši njegov napad. Dvadesetdvogodišnji Bezuk je nakon ove pucnjave počinio samoubojstvo.

Joe Biden kojeg su Američki mediji proglasili pobjednikom Američkih predsjedničkih izbora, tijekom rata i po njegovu završetku, surađivao je s fra Ilijom Živković rođenim u Kostrču u Bosanskoj Posavini. Pokojni fra Ilija Živković, koji je umro prij pet godina za života mi je u jednom razgovoru ispred crkve u Tolisi potvrdio da je komunicirao s Bidenom, koji je tijekom rata i nakon njega bio jedan od bliskih suradnika tadašnjeg Američkog predsjednika Billa Clintona.

Smrt Slavena Letice je nedvojbeno veliki gubitak za hrvatsku intelektualnu scenu, koju je on na svoj način oplemenjivao. Poznavao sam Leticu i povremeno smo se sretali i razmjenjivali mišljenja. Zadnji put smo se sreli prošle godine u Splitu na Mediteranskom festivalu knjige. Pričao mi je da jako puno čita i kako bi volio da dan traje duže od 24 sat jer bi tad imao više vremena za literaturu i knjige.

"Drukčiji roman o Isusu," u kojem autor Jean Mercier tematizira priču o Isusu i prvim kršćanima, predstavljen je u splitskoj nakladničkoj kući Verbum.
"Pripovijedajući Isusov život na originalan, dubok i zanimljiv način, ovaj 'Drukčiji roman o Isusu' bit će snažan duhovni poticaj onima koji evanđelje nikada nisu uzeli u ruku, a pravo osvježenje onima koji ga dobro poznaju," rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

More Articles ...