Pejo Gašparević
Typography

Smrt Slavena Letice je nedvojbeno veliki gubitak za hrvatsku intelektualnu scenu, koju je on na svoj način oplemenjivao. Poznavao sam Leticu i povremeno smo se sretali i razmjenjivali mišljenja. Zadnji put smo se sreli prošle godine u Splitu na Mediteranskom festivalu knjige. Pričao mi je da jako puno čita i kako bi volio da dan traje duže od 24 sat jer bi tad imao više vremena za literaturu i knjige.

slaven letica 960

Letica je posjedovao naglašenu intelektualnu radoznalost za mnoštvo stvari. Njega su zanimale i hrvatska, i bosanskohercegovačka, i regionalna, i europska i svjetska-globalna politička gibanja. On je bio intelektualac visokog profila i otvorena uma koji je dopuštao da u njegov um ulaze i znanja iz ekonomije, medicine, sociologije, umjetnosti, sporta (bio je i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza) ...... Uz sve to, Letica je stigao biti i neovisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 2.000. godine.

On je vješto upravljao stečenim fondom znanja te su njegova tumačenja, analize, komentari i angažmani bili istodobno i atraktivni i uvjerljivi. Letica je bio majstor u kreiranju argumenata.

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević
25. listopada 2020