Pejo Gašparević
Typography

 Monografija posvećene velikom glumcu Ivi Gregureviću je u pripremi i očekuje se da će biti završena do "Dana hrvatskog filma - Ivo Gregurević" sljedeće 2021. godine, potvrdio je to Ivin prijatelj i glavni organizator ovog festivala Iljo Benković.

 U toj će monografiji biti tekstovi eminentnih autora iz filmsko-kazališnog svijeta koji su pratili Ivinu karijeru, surađivali, družili se i prijateljevali s njim, objasnio mi je Benković.
Po njegovim riječima, ambicija ove monografije je da na što sveobuhvatniji način čitateljima približi Ivu kao jedinstvenog i neponovljivog velikog umjetnika, ali i Ivu kao osobu iz svakodnevnog života izvan filmova, kazališnih predstava i televizijskih serija u kojima je nastupao. Benković je dodao kako je planirano da ta monografija bude promovirana na 26. "Danima hrvatskog filma - Ivo Gregurević" sljedeće godine.

Podsjetio je kako je prvobitno bilo planirano da monografija bude završena do ovogodišnjih jubilarnih 25. "Dana hrvatskog filma - Ivo Gregurević," ali su epidemija koronavirusa i potres u Zagrebu utjecali da ona objektivno nije mogla biti završena do tog roka.

ivo bista

Ivo Gregurević je rođen u selu Donja Mahala kod Orašja 1952. godine, u obitelji oca Marka i majke Jele Gregurević. Umro je iznenada u 67 godini života u Zagrebu, 1. siječnja 2019. godine.
Na zagrebačkom Mirogoju 7. siječnja 2019. od Gregurevića su se oprostili brojni prijatelji, kolege, obitelj i rodbina. Pokopan je 8. siječnja 2019. na mjesnom groblju "Karaula" u rodnoj Donjoj Mahali pred mnogobrojnim okupljenima - obitelji, rodbinom i prijateljima.

Ivo je diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. godine ("Ne naginji se van", Bogdana Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil, da bi tijekom 80-ih i 90-ih ostvario niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu. Odlično je tumačio pomalo grube ponekad i opasne "narodske tipove" kao otmičara u "Osuđenima" (1978.) Zorana Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) Krste Papića, a u slavonskom stilu je njegova glavna uloga razbojnika i ljubavnika Jove Stanisavljevića ("slavonskog Robina Hooda") u "Čarugi" (1991.) Rajka Grlića.
ivo gregorevic
Ivo Gregurević je 1995. godine pokrenuo Dane hrvatskog filma Orašje, manifestaciju kojom je rodni Posavski zavičaj uvrstio na kartu prestižnih kulturno-umjetničkih događaja. Glumačka karijera Ive Gregurević bila je impresivna jednako kao što je bila impresivna i njegova ljubav prema rodnom kraju. HVALA MU NA SVEMU!

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević
20. rujna 2020.