Domaljevac
Typography

Treći Svjetski Kongres Općine Domaljevac -Šamac i Dijaspore održan je 28. srpnja 2022. godine a u diskusijama je isticana potreba kreiranja gospodarskih projekata, motiviranja kako poduzetnika u Zavičaju tako i u Dijaspori na ulaganja u Zavičaj, važnost lobiranja za interese Zavičaja, te razvijanja svekolike suradnje sa susjednim prekosavskim općinama u Slavoniji.

Dio Kongresa na kojem se raspravljao o gospodarskim perspektivama Zavičaja vodio je poduzetnik Ivan Lucić koji je pozvao sve zainteresirane da se uključe u poduzetničke aktivnosti u Zavičaju. On je naglasio kako je svatko dobrodošao i svačija ideja zaslužuje poštovanje.

U izlaganju ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković je spomenuo "novi grant za razvoj poduzetničke infrastrukture na području Županije Posavske u iznosu od 400.000 konvertibilnih maraka." Istaknuo je i važnost Dijaspore.

"Na području Općine Domaljevac-Šamac važan potencijal su ljudi koji rade i žive u inozemstvu koji posjeduju znanja i kapital ali nedostaje odluka da investiraju u Zavičaju," rekao je Živković. On je izvijestio kako je nedavno osnovana i Turistička zajednica Županije Posavske rekavši kako je prekogranična suradnja ima neiskorištene zajedničke potencijale u turizmu.

U diskusijama o prekograničnoj suradnji na zajedničkim projektima radi kandidiranja za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije namijenjenih za prekogranične projekte naglašena je važnost povezivanja Općina Domaljevac-Šamac, Babina Greda i Štitar.

"Ne postoje nigdje tri prekogranična mjesta koja su tako međusobno prožeta kao što je to slučaj s općinama Domaljevac-Šamac, Babina Greda i Štitar. Njihova međusobna upućenost nije samo od ovih dana nego se ona odvija i kroz povijest a to znači kako je razvoj suradnje ta tri mjesta i povijesna obveza," istaknuo je moderator Pejo Gašparević

Načelnik Općine babina greda Josip Krnić j iznio podatak kako je 40 posto pučanstva na području te Općine porijeklom s druge strane Save.

Osvrćući se na zajedničke prekosavske projekte Krnić j pomenuo izgradnju Lučke kapetanije na Savi u Babinoj Gredi, što je od važnosti i za Domaljevac-Šamac, te vraćanje staarog mlina (vodenice) na Savu.

Načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić je u svojem izlaganju istaknuo kako se u sadašnjim okolnostima prekogranična suradnja radi kandidiranja za sredstva iz fondova Europske unije pretežito odnosi na zajedničke projekte turističke naravi.

Novinar Hrvatske televizije Anto Pranjkić je u sklopu točke dnevnog reda o odnosima Zavičaja i Dijaspore naglasio važnost lobiranja za Zavičaj.
"Lobiranja su jako važna jer se njima krči put u afirmaciji zavičaja" rekao je Pranjkić.

Treći Svjetski Kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore poduprla i Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu. nje predsjednik Ilija Guberac je izrazio spremnost pomaganju projektima u Zavičajnoj Posavini spomenuvši pri tomu i pomoć u tiskanju rukopisa Roke Pušeljić u formatu knjige.

Inicijativni odbor
30. srpnja 2022.

kongres domaljevac 2022