Domaljevac
Typography

Izložbom na kojoj je predstavljen dio umjetničke ostavštine Roke Pušeljić, u Domaljevcu se dogodila kultura.

Predstavljene slike i rukopisi u rodnom mjestu Roke Pušeljić u kombinaciji s izvrsnim glazbenim izvedbama Štitarskih tamburaša, Veselih Domlječanki i Anamarije stvarali su kultivirani ugođaj u Hrvatskom domu u Domaljevcu. To je onaj kulturni produkt koji se rađa u srcu, mašti i umu. To je ona kultura koja hrani dušu.
Izložba Pušeljićevih slika i rukopisa u Domaljevcu je kulturološki događaj koji je programiran da bude i ilustracija o postojanju jednog drugog Domaljevca - kultiviranog, koji afirmira pozitivne vrijednosti Domaljevca i koji je svjestan sebe i svojih kvaliteta.

Ova je izložba ostvarila svoju misiju - predstavila je Domaljevac u civiliziranom izdanju. Domaljevačka izložba Pušeljićevih slika i rukopisa odaslala je poruku kako je Domaljevac iznjedrio kreatora velikog kalibra te da je isteklo vrijeme prešućivanja tog stvaratelja. Izložbom u Domaljevcu stvoren su predispozicije za prodor Pušeljićevog stvaralaštva u širu javnost.

Pitao sam načelnika Općine Štitar Stjepan Gašparovića koji bi bio prikladan termin i za izložbu Pušeljićeve ostavštine i u Štitaru gdje je sahranjen na što je odgovori kako je to za vrijeme Štitarskog blagdan Matijeva,

Predsjednik Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ilija Guberac mi je rekao kako će se ta udruga pobrinuti da se i u Zagrebu organizira izložba Pušeljićevih slika i rukopisa poput ove u Domaljevcu koja ga je oduševila. Ilija Guberac mi je također kazao kako će ta udruga pomoći i tiskanje Pušeljićevih rukopisa u knjige.
Definitivno, Roko Pušeljić je otrgnut od zaborava i stavljen u žižu pozornosti.

Za Posavina.org piše: Pejo Gašparević

U DOMALJEVCU SE DOGODILA KULTURA