Domaljevac
Typography
DOMALJEVAC- Domaljevačka tkanica, smotra izvornog folklora ponovo je zablistala u punom sjaju i pokazala koliko u Posavini sa ljubavlju njeguju folklornu baštinu kao važnu značajku svojega identiteta.
Čak niti velika vrućina koja je prateća pojava svih sadržaja upriličenih za Dane općine Domaljevac Šamac nije spriječila prave zaljubljenike izvorne tradicije i folklorne kulturne baštine svojega kraja da ne izađu pred svoju publiku na središnjem Trgu branitelja u Domaljevcu. Hrvatsko kulturno društvo Mladost Domaljevac po 24. puta bio je domaćin smotre folklora. Više od 150 sudionika ispleli su pjesmom i igrom Domaljevaku tkanicu koja je zablistala u punom izvornom sjaju. Tijekom koncerta prikazali su silno bogatstvo i ranolikost napjeva, kola, stihova.
 
Izvorno s ljubavlju
 
Bez obzira na užarenu Posavinu svi su folkloraši bili u nošnjama, besprijekorno urešenim za rođendansko slavlje općine Domaljevac Šamac. Zanimljivo je i lijepo bilo vidjeti različite tradicije koje spaja jedna ljubav prema folklornoj baštini. Ples i glazba odzvanjali su trgom puna dva sata kroz koncert koji je pokazao svu ljepotu pjesme i kola kao dio tradicije mjesta iz kojih su stigli folkloraši. Ljubav prema izvornoj folklornoj baštini u Posavini nema dobne pa niti bilo kakvih granica što potvrđuje brojni dolazak KUD-ova iz Hrvatske. HKUD Mladost Domaljevac okupilo je folklorne skupine iz  RH, društva iz Račinovaca, Privlake, Šiškovaca, Zavičajni klub Žeravac Slavonski Brod (KUD koji njeguje običaje Hrvata iz BiH), KUD iz Novog Sela kod Odžaka. Zablistali su u tradicijskoj posavskoj rubini i oni najmlađi, te su posebno buran pljesak dobili osnovci iz Domaljevca.
 
Anto okuplja folkloraše
 
Domaćin smotre HKUD Mladost Domaljevac osnovano je 1926.g. Njeguje plesove, običaje, tradiciju Hrvata Bosanske Posavine iz domaljevačko-oraškog kraja. Predsjednik i koreograf HKUD-a Mladost Domaljevac, Anto Đukić, sada već diplomirani student posebno je angažiran prema folklornoj tradiciji svojega sela. - Organizirano smotru izvornog narodnog stvaralaštva sa radošću jer volimo tradiciju, promičemo kulturu posavskoga kraja i koreografijama koje osmišljavam nastojimo oživjeti naše stare običaje. Bavimo se isključivo izvornim folklorom i izvidimo izvorne običaje, pjesme i plesove. Naša je izvorna nošnja vrlo vrijedna, nosile su ih naše bake ili eventualno njihove obnovljene nošnje koje su stare i do 150 godina. Imamo i neke dijelove nošnji koji su čak iz osmanskog razdoblja. Veliku štetu smo imali u poplavama kada su nepovratno izgubljene brojne nošnje, no trudimo se na terenu da ih što više prikupimo.
 
Nažalost stari običaji sve više odlaze u zaborav pa nas u nakani da ih sačuvamo, kako kroz stare nošnje, ali i napjeve i običaje našega kraja koje iznosimo na scenu, podržava općinska i županijska vlast, kaže Anto i upozorava na pojavu da se stare nošnje uništavaju uvođenjem raznih pomodarskih elemenata koje kvare njenu izvornost. -Nekada u tome sudjeluju i mladi koji žele nositi što modernije elemente umjesto da se sačuva što starija nošnja, no to ne umanjuje našu sreću što u Domaljevcu ima mladih koji vole izvornu tradiciju, a mi se u KUD-u trudimo istinski da je očuvamo u njenoj originalnosti, zaključuje Anto i najavljuje da će jubilarna 25. obljetnica biti u znaku spektakularnog susreta izvornih KUD-ova iz cijele BiH.