Nada Koturić
Typography

Na kraju svake godine zbrajaju se rezultati iz svih oblasti, a početak nove pravo je vrijeme za isticanje onih koji su više nego drugi uložili sebe u projekte za dobro svoje lokalne zajednice. - Prema ocjeni našeg portala Garevac, Slavica Lukač proglašena je osobom desetljeća, kao osoba koja realiziranim projektima, svojom marljivošću, inovativnošću i radom to zaslužuje i koja ugrađuje dobrovoljno dio sebe za garevačko bolje sutra - ističe Mišo Perak, urednik portala.

Istaknuti zaslužne

- Ako smo birali najljepši cvijetnjak, najljepši šljivik, zašto ne bismo i osobu koja doprinosi rastu i razvoju našega rodnog kraja, jer iako tamo ne boravimo dnevno, jer odavno živimo u dijaspori, konkretno, ja u Švicarskoj, naše su misli uz područje gdje smo rođeni, često ga obilazimo i želimo da uvijek napreduje. Zato ističemo one za koje mislimo da idu u tom smjeru - poručuje Perak.

slavica m l1

Ta je titula do sada pripala Niki Tokiću Dikači, Ivi Perkoviću Jakinom, Niki Tokiću Brkici, Iliji Periću Grašku, Ivici Mariću Ćiši, Mati Cvitkušiću Ćevi, Marku Cvitkušiću Čorbinom, Antunu Fuglinskom, Goranu Tokiću Dikači, Zdravki Tokić, Petru Gaguliću, Vladi Tokiću Dikači, Peri Domazetu, Peri Jagustinu Pavinom i Miši Peraku.

Vratimo se glavnom liku priče, Slavici Lukač, koja, iako je u mirovini, nikako ne miruje. Utkala je 20 godina rada u niz projekata realiziranih u Garevcu, zbog čega je to posavsko mjesto koje se nalazi u općini Modriča (Republika Srpska) postalo puno vidljivije u javnosti sa svojim potencijalima, ali i problemima.

Za Slavicu kažu kako je spojila garevački jug i sjever, istok i zapad, Gornjane, Donjane i Trnjane, Periće, Kajiće s Lužanima i Bajama, no mi ipak ističemo projekt u koji je Slavica sebe posebno utkala. Riječ je o projektu Hrvatskoga kulturnog društva Napredak "Otvorena kuća" u Garevcu, Centru za mir i kulturu dijaloga koji je kasnije prerastao u zakladu "Otvorena kuća" – Centar za mir i kulturu dijaloga. Bila je to prva Napretkova zaklada nakon obnove Društva 1990. godine i prva zaklada civilnoga društva u Bosanskoj Posavini.

"Otvorena kuća" je, podsjećamo, neprofitna, nevladina, nepolitička organizacija čija se djelatnost financira iz donacija i sponzorstva. Svoju misiju za ovaj projekt počela je u skučenome prostoru ureda Mjesne zajednice Garevac, dok se paralelno adaptirala zgrada nekadašnje Osnovne škole Vladimira Nazora u Garevcu.slavica m l

Čak ni najveći optimisti tada nisu vjerovali da će uspjeti prebroditi sve pravne i političke prepreke.

Uspjela u nakani

No, Slavica je uspjela u svojoj nakani uz potporu Središnje uprave HKD-a Napredak i međunarodne zajednice, tako da je danas ovaj objekt na ponos cijeloj zajednici kao edukativno i kulturno središte širega posavskog područja. -

Hvala Slavici za sva dobra djela koja je učinila za nas i za svoj Garevac i Garevljane - poručuje Perak. 

Za posavinu.org piše: Nada Koturić
15.1.2022.