Nada Koturić
Typography

U Odžaku je održan znanstveni skup na temu lika i djelovanja u najvećem dijelu u Hrvatskoj između dva svjetska rata hrvatskog diplomate, političara, publiciste i znanstvenika dr. sc. Ilije Jukića koji potječe sa posavskih prostora (rođen u Svilaju 1901.g., a umro u Londonu 1977.g.). Skupu su bili nazočni župnici odžačkih župa te uz ostale povjesničar dr.sc.Ivan Tepeš, dr.sc Tomislav Dubravac, Ivo Jelušić.

-Doneseni zaključci idu u smjeru povezivanja znanstvenih krugova kako bi se o dr. Iliji Jukiću progovorili na razini na kojoj to zaslužuje, poručio je Ivo Jelušić u ime Organizacijskog odbora održavanja skupa koji je upriličen u Pastoralnom centru župe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku.

Značaj teme

U pozdravnoj riječi župnika župe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja vlč. Ilije Orkića naglašen je značaj teme.-Pastoralni centar je domaćin i želi zajedno sa sudionicima raditi na organizaciji značajnih tema i seminara. Želimo našem pučanstvu približiti pisana djela dr. Jukića koji je potekao iz odžačke Posavine. Nažalost, nama je ova tema još nepoznata a mnogi vjerujem nisu niti čuli za ovog velikana. Želimo o njemu govoriti i pisati, kazao je župnik. Ivo Jelušić, član Organizacijskog odbora ističe kako bi javnost apsolutno morala biti zainteresirana za tu temu jer radi se, istaknuo je župnik, o jednom velikom čovjeku koji je dao značajan obol za prostor Bosanske Posavine i Republike Hrvatske, a to je njegova trajna skrb i briga za Hrvatima bez obzira sa koje strane Save živjeli.

odzak skup

Intelektualac i političar

Fra Petar Matanović kazao je kako se angažirao na izradi reprinta nekoliko knjiga dr.Jukića napisanih i objavljenih u Londonu 1965. godine vrlo zanimljivom vremenu za političku situaciju tadašnje Europe, pa i svijeta , kazao je fra Petar i naglasio: To je bio intelektualac, ne samo kao političar nego kao čovjek koji je razumijevao ukupnu situacije u kome se tadašnji svijet nalazio i u situaciju hladnog rata u tadašnjem svijetu. Mislim da ovo može biti vrlo zanimljiv početak jednog novog razmišljanja za ovaj prostor i dobro bi bilo da se prisjetimo tog velikog čovjeka našeg kraja i da ga vratimo našem kraju jer to i zaslužuje. Ujedno on je dobra inspiracija za otvaranje nove stranice u našoj sadašnjosti i u našoj budućnosti, poručio je fra Petar Matanović.

Diplomatska emigracija

Dr. Ivan Tepeš zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Zagreb istaknuo je kako je skup u Odžaku početak jedne stručne analize na znanstvenoj razini.-Ovo je jedna od osoba o čijoj se veličini malo zna u javnosti, pa je ovaj prvi korak iznimno značajan. Ja sam doktorirao i napisao knjigu na temu Hrvatske seljačke stranke u emigraciji, pa sam tako dosta pisao i oko Ilije Jukića koji je cijeli život proveo u emigraciji u Londonu pa preko Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom da je bio član Hrvatske seljačke stranke, održavao je kontakte sa Vlatkom Mačekom koji je tada živio u Washingtonu. Imao je jedan plodan život kao političar sa inozemnim vezama. O emigraciji pretežito se zna iz dijela ekstremizma, no o ljudima koji su bili više diplomatski nastrojeni, malo i nikako se ne zna, a Ilija Jukić je jedan od njih, čovjek ovoga kraja, kazao je dr. Tepeš te naglasio potrebu da se povjesničari trebaju pozabaviti i znanstvenim radom kojim bi narušiti predrasude o političkoj emigraciji kao ekstremnoj i isključivo desno orijentiranoj. Jukić je djelovao, tvrdi dr. Tepeš, na pozicijama koje su bile isključivo protuustaški orijentirane. Bio je i u sukobima sa njima u emigraciji, no o tome se malo zna u javnosti o čemu progovaramo upravo na ovakvim skupovima kao što je u Odžaku.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić