Nada Koturić
Typography

Oj Toliso dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje“, pjesma je koja se orila iz mjesnog Doma kulture u Tolisi na održanoj večeri druženja tzv. Pavečerka na kojoj su mladi KUD-a Kralj Tomislav ponosno nosili raskošnu posavsku nošnju. Nekoliko sela oraške Posavine takvu tradiciju povremeno ožive jer odlična je to prigoda iz škrinja izvući stare narodne nošnje, uresiti ih i dotjerati kako bi zasjale u punom sjaju.

Poznato je da u Posavini njeguju s ljubavlju izvornu folklornu tradiciju. Ovoga puta KUD Kralj Tomislav Tolisa i mjesna zajednica organizacijom takvog druženja u mjesnom Domu kulture podsjetili kako se njeguje izvorna posavska tradicija. Sve je imalo i humanitarni karakter čime su se domaćini potvrdili ne samo kao zaljubljenici izvornosti već i kao humanitarci. Večr je naime bila u znaku prikupljanja priloga za Udrugu osoba sa poteškoćama u razvoju „Put u život“ Orašje, kao i za potporu radu KUD-a. Mladost, pozitivno ozračje, pjesma i humanitarno djelovanje zajednički je imenitelj večeri koja je okupila oko 300 mještana, koji su nekoliko sati proveli uz odlično raspoloženje izvornu pjesmu uz popularnu u Posavini violinu Mateja Dominkovića i šargiju Ivana Vukića.tolisa 900

Tradicijsko druženje

U ime KUD-a Kralj Tomislav sve je pozdravila predsjednica Marijana Nedić, zahvalila na dolasku i usmjerila na potrebu da se pomogne ne samo radu društva već i udruzi koja brine o osobama kojima uvijek treba potpora zajednice, a to je Udruga Put u život Orašje. Nisu izostale ni riječi zahvalnosti predstavnika PUŽ-a. Tijekom večeri upoznali je sa radom udruge Hajra Halilović. Naglasila je kako su zahvalni potpori koju im daje Grad i Vlada Županije Posavske ali kako je to nedostatno za njihov rad, uz dodatne projekte i donatore nastoje proširiti svoj rad. -Cilj nam je bio da kroz ovakve kulturne večeri nastojimo i humanitarno djelovati i u tome smo uspjeli. Organizirali smo i iz prošlosti vratili način tradicijskog druženja uz violinu i šargiju kako su to naši preci činili. Naravno da smo to prilagodili i današnjem vremenu pa je bilo i zabave uz današnji ritam našeg Draleta, Bronco benda, Sanje i Ratka. Važno je da smo se svi dobro zabavili u ovo turbulentno vrijeme sa puno negativnih vijesti, bili pozitivni, humani i nastavljamo ovu tradiciju i dalje, kazala nam je Marijana Nedić, predsjednica KUD-a Kralj Tomislav Tolisa. Istaknula je kako su i ovoga puta mladi KUD-a došli u izvornim posavskim rubinama jer žele zaintrigirati i sve mlade da im se pridruže u radu društva. Predsjednica Nedić ističe kako mjesta ima za sve koji žele njegovati i baštiniti bogatu i lijepu tradiciju Posavine, bez obzira na godine i neovisno iz kojega mjesta dolaze.

tolisa 1024

Listarići i izvorno kolo

Predsjednik mjesne zajednice Tolisa Mijo Oršolić uvijek je u prvim redovima kada treba dati potporu nekoj manifestaciji u Tolisi.-Raduju me sadržaji kojima se nastoje oživjeti stari običaji. Mi to u Tolisi uvijek činimo na način što iz prošlosti izvlačimo one sadržaje kulture koje trebaju nastaviti mladi i čini mi se u tome uspijevamo kroz razne manifestacije a osobito kroz naše Dane Tolise koje smo počeli uvelike pripremati kako bi Tolisa ponovo zasjala u punini svoje izvorne ljepote . Svaku manifestaciju pratimo na način da je uljepšamo folklornim ruhom ali i primjerenim sadržajima. Ovoga puta za Pavečerak sve je imalo i humanitarni karakter pa sam istinski zadovoljan što i u tom smjeru ide i naš KUD, kaže Oršolić. Večer je potrajala do dugo u noć. Uz posavsko izvorno kolo lijepom raspoloženju doprinijeli su i topli listarići, posebna posavska gastro delicija koje su spremale vrijedne toliške snaše Ružica i Mandica Vukić i Luja Nedić i Dragica Oršolić.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić