Garevac
Typography
GAREVAC-Susret sa živopisnim pitomim posavskim mjestom Garevac, nadomak Modriče znači susret izvornom ljepotom prirode i okoliša.
Upravo u takvom prostoru HKD Napredak je locirao Centar za kulturu dijaloga simboličnog imena „Otvorena kuća“, mjesto okupljanja povratnika i mještana, koja je izrasla u zakladu Otvorena kuća. Ovoga puta. Zaklada je okupila umjetnike jer najljepše je, kažu nam, u takvom prirodnom ambijentu stvarati umjetnička djela. Artistički povratak u prostor Bosanske Posavine pokazuje hrabrost i odgovornost kakvu samo umjetnici mogu imati. Projekt PULS u Bosanskoj Posavini pokazuje svu moć umjetnosti koja je u Garevcu i ove godine progovorila vlastitim kreativnim jezikom koji nije moguće vezati političkim dekretima ili ograničiti zidovima bilo koje vrste. 
 
PULS 2022
 
-Zaklada Otvorena kuća koja djeluje u Garevcu je nastala kao pokušaj očuvanja identiteta jednog naroda u nestajanju na tim prostorima uz poštivanje svih drugih naroda s čijim se kulturnim otiscima preplićemo dijeleći zajednički zavičaj. Kao i prijašnjih godina, PULS je i  ove godine, od 24. do 31. srpnja 2022., pod umjetničkim vodstvom dr. art. Josipa Mijića okupio već afirmirane akademske likovne umjetnike koji u Otvorenoj kući stvaraju umjetnička djela i istražuju moć umjetnosti. Tema ovogodišnjeg simpozija je “Likovna umjetnost u digitalnom dobu“ , pojašnjava voditeljica projekta Slavica Lukač.
 
Posjeta Muzeju „Vrata Bosne“
 
Sudionici PULS-a 2022.: Jasmina Runje iz Dubrovnika, Goran Kujundžić iz Darde kod Osijeka, Marko Šošić iz Vinkovaca, Birislav Božić iz Rijeke, Renata Papišta iz Sarajeva, Robert Bartel iz Mostara, Ivan Bogović iz Vinkovaca, Lorena Šimić iz Zagreba i Josip Mijić iz Širokog Brijega nastavljaju stvaralački niz 19 autora i autorica sa 108 umjetničkih radova dosadašnjih sudionika PULS-a. Uz stvaralački i istraživački dio projekta PULS-a, sudionici svake godine posjete i središta hrvatske duhovnosti na širem području Bosanske Posavine. Kraj  likovne kolonije bit će u znaku obilaska Franjevačkog samostana u Tolisi pod čijim je krovom i Muzej „Vrata Bosne“. Planiran je također posjeta prvoj u BiH ljevaonicu umjetnina “Jurkić“ koju je otvorio u rodnoj Donjoj Tramošnici akademski slikar sa adresom u Zagrebu Anto Jurkić, kao primjer povratka života u taj povratnički posavski kraj. 
     
Značaj projekta
 
Organizatori smatraju PULS posebno dalekosežno značajnim projektom koji odražava njihovu težnju za duhovnom i kulturnom revitalizacijom Bosanske Posavine, promocijom kulture u Zbog toga organizatori smatraju PULS posebno dalekosežno značajnim projektom koji odražava težnju organizatora za duhovnom i kulturnom revitalizacijom Bosanske Posavine, kao boljeg duhovnog istrajavanja jednog naroda i promociju kulture u ovom, po mnogo čemu vrijednom ali skoro zaboravljenom dijelu Bosne i Hercegovine. Odlično organizirana kulturna manifestacija ima i društvenu važnost jer je za malobrojne stanovnike tih povratničkih posavskih naselja izvor svojevrsne nade i optimizma, izraz potpore njihovim, nastojanjima da ostanu i opstanu unatoč svim društvenim nedaćama. U tom smislu potpore projekt je vrijedan isticanja kao i HKD Napredak, pokrovitelj Posavskog umjetničkog simpozija.
 
puls02 nak bih 290722