U povodu rođendana Nobelovca Ive Andrić, koji je rođen 9. listopada 1892. godine (a umro je 1975.) nudim čitateljima njegovo čuveno "Pismo iz 1920." Andrić u tom pismu piše o mržnji koja stoljećima egzistira u BiH. Andrićeva krilatica - "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj"- jedna je od onih misli koja me trajno inspirira. Ivo Andrić se rodio u Travniku u hrvatskoj obitelji Antuna Andrića i Katarine Pejić a umro je u Beogradu.

Centar za kulturu Orašje je angažiran na utemeljenju Spomen kuće Ivi Gregurević u kojoj bi za posjetitelje bila izložena ostavština ovog velikog glumca, doznaje se u tom Centru. "Trenutačno su u tijeku razgovori s nasljednikom o otkupu Ivine obiteljske kuće u Donjoj Mahali, koja bi, u slučaju otkupa, postala neka vrsta muzeja koji bi trajno njegovao uspomenu na Ivu Gregurević i njegova ogromno umjetnička dostignuća" rekla je Mandica Živković, v.d, ravnateljica Centra i članica Inicijativnog odbora za postavljanje Spomenika Ivi Gregurević.

Konflikt između Turske i Grčke na Sredozemlju i napetosti u Bjelorusiji nove su neuralgične točke na rubovima europskog kontinenta. To su bile i teme video sjednice ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u petak. Sudionik te video konferencije je i hrvatski ministar vanjskih poslova koji Gordan Grlić Radman koji je u Baškoj Vodi, odakle je putem videa (online) razgovarao s kolegama ministrima iz Europske unije, novinarima približio tu konferenciju koja je zatvorena za medije.

 Monografija posvećene velikom glumcu Ivi Gregureviću je u pripremi i očekuje se da će biti završena do "Dana hrvatskog filma - Ivo Gregurević" sljedeće 2021. godine, potvrdio je to Ivin prijatelj i glavni organizator ovog festivala Iljo Benković.

Ivo Ivić, koji je ponikao u HOK Domaljevac,  nastavlja razvijati svoju sportsku karijeru uzlaznom putanjom u odbojkaškom klubu Ribola Kaštela s kojim je nedavno potpisao trogodišnji ugovor. "Zadovoljan sam statusom u klubu i ove sam sezone prvi tehničar,"  istaknuo je Ivić. Naglasio je kako je odbojkaški klub ozbiljno organiziran na visokoj razini  i pruža  mogućnosti za napredak igrača.

Europska komisija (EK) najavila je u srijedu (27. svibnja 2020.) ukupno 1.850 milijardi eura za oporavak gospodarstva 27 zemalja članica od pandemije koronavirusa. To je velika odluka čiji efekti bi mogli snažno odzvanjati sljedećih godina diljem Europskog kontinenta. Od toga iznosa čak je 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi, priopćeno je iz Europske komisije.

More Articles ...