Pejo Gašparević
Typography

Koronavirus trese Split. Prema podacima do pisanja ovog teksta u zadnja dva dana utvrđeno je kako je čak 50 osoba iz Doma za stare i nemoćne oboljelo od koronavirusa. U dramatičnoj evakuaciji oni su iz Doma prevezeni u bolnicu na Križinama. Od početka pojave koronavirusa intenzivno pratim tu epidemiju i na globalnoj i na lokalnoj razini i imam komunikaciju s mjerodavnim zdravstvenim institucijama i dužnosnicima.

Priznajem kako u razgovoru s njima od početka tvrdim da je u javnosti podcijenjena opasnost od koronavirusa što su mi naknadno i priznali moji sugovornici. Zapravo, po mojem mišljenju, svjedočimo prvom svjetskom biološkom ratu. Koronavirus je mnogo više od bolesti, to je instrument za geopolitičko nadmetanje svjetskih sila. Moji sugovornici su mi svjedoci kako od početka Europske krize izazvane ovom epidemijom, kad je koronavirus udario na Italiju, tvrdim da je to uvod u širi svjetski zapetljaj te da je glavna meta ove epidemije Amerika (SAD).

Pretpostavljam kako nisam puno pogriješio u procjeni jer upravo je Amerika ovih dana postala najdramatičnije poprište pandemije koronavirusa.

Amerika i Kina (u kojoj se najprije pojavio koronavirus) su uz Rusiju najmoćniji pretendenti za buduću geopolitičku dominaciju u svijetu.

korona

Niti u prvom niti u drugom svjetskom ratu Amerikanci nisu stradavali na Američkom tlu nego su njihovi vojnici ginuli na frontovima izvan Amerike.

Sada se situacija promijenila, koronavirus na Američkom tlu svakodnevno ubija više od 1.000 Amerikanaca. Po mojoj procjeni još nisu ni na vidiku bolje vijesti o koronavirusu. Smatram kako će nakon ove epidemije čovječanstvo biti makar za dlaku bolje nego sada.

U svijetu je previše zavladala važnost novca i materijalnog dobra, premalo se vodi računa o duhovnoj dimenziji čovjeka. Ne isključujem mogućnost pojave novih svjetonazora (ideologija) jer sadašnji su svjetonazori zarđali, pod prevelikim su utjecajem bankarstva i novca i nisu sposobni rješavati probleme s kojima se suočava čovjek naše epohe. Ovo je epohalan trenutak povijesti čiji će učinci biti vidljivi u nadolazećim vremenima.
.
Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
10. travnja 2020.