Pejo Gašparević
Typography

Danas je Svjetski dan slobode medija, to jest međunarodni blagdan novinarstva. No, meni je i na taj svjetski blagdan medija (iako je nedjelja) radni dan - upravo sam napisao izvješće o najnovijem smrtnom slučaju u Splitu osobe zaražene koronavirusom. To je pokazatelj kako za medije i novinare nema blagdana, nema neradnih dana, nema (ne)radnog vremena...... Novinar je uvijek u pogonu.

pejo u parlamentu 1024

Samo oni koji su svakodnevno u blizini novinara, odnosno njihove obitelj - mogu imati detaljnijeg uvida u zavrzlame s kojim se novinar suočava. Zapravo, novinarstvo je iznimno zahtjevan posao. Međutim, ja se ne žalim jer novinarstvo je moj odabir. Bez lažne skromnosti kao lingvista po obrazovanju imao sam ozbiljne ponude da se posvetim akademskoj karijeri, nuđeno mi je pisanje doktorske disertacije iz lingvistike ili književnosti.

Svjestan sam da bih u tom slučaju imao komforniji život s manje stresa i neugodnosti. Ali, nisam prihvatio takve ponude. Zašto? Od djetinjstva sam želio postati novinar. Dok sam u mladosti pleo korpe u rodnom Domaljevcu kako bih sebi zaradio novaca za školovanje, ja sam maštao kako ću jednog dana biti novinar i sve sam podredio ispunjenju tog maštanja.

Hoću reći, bavim se novinarstvom jer sam to oduvijek silno želio. Po mojem shvaćanju ne postoje dobri i loši poslovi, jer svaki je posao dobar ako ga voliš, a svaki je posao loš ako ga ne voliš. Ja imam sreće - bavim se poslom kojeg volim.

To je posao koji se sto-posto uklapa u moj intelektualno-duhovni profil radoznalosti, u moju glad za novim znanjima. Novinarstvo mi puno oduzima, ali istodobno i puno daje.
Pejo Gašparević