Pejo Gašparević
Typography

Moj susret s legendarnim hrvatskim boksačem Željkom Mavrović jedan je od ljepših trenutaka u mojoj trideset trogodišnjoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri. Sretao sam i upoznao mnoge osobe svjetske reputacije iz različitih zanimanja ali rijetko je tko ostavio tako snažan dojam kao Mavrović.

Postoje stereotipne predodžbe da su sportaši, posebice boksači, bahate i arogantne osobe. Ovo moje promišljanje je moj obračun s takvim stereotipima. Stereotipe produciraju i prakticiraju intelektualne lijenčine koje ne uključuju svoj mozak kad o nečemu ili nekomu razmišljaju nego konzumiraju banalnosti bez uporišta u činjenicama. Stereotipi zamagljuju poglede i otupljuju oštroumnost.

Željko Mavrović je iznimno srdačna i kultivirana osoba koja posjeduje vrhunsku sportsku inteligenciju. On govori koncentrirano i kontrolira izgovor svake svoje riječi. Zapravo, on pazi da mu intonacija govora ne bude pretenciozna i da mu je ritam govora elegantan, lagan i prijemčiv sugovornicima ili slušateljima. Njegove rečenice su jako disciplinirane bez banalnih riječi koje opterećuju sadržaj onoga što je izgovoreno.

zeljko pejo 900

Upravo onako kao što je u ringu upravljao svojim boksačkim taktikama, strategijama i pokretima svojeg tijela, Željko sada u životnim situacijama pedantno ali posve nenametljivo upravlja svojim bićem i svime onim što čini.
Istodobno, Željko je pažljivi slušatelj koji maksimalno poštuje sugovornika.

Hoću reći, Željko Mavrović je ilustracija kako sport može biti tvornica za proizvodnju dobrih, kultiviranih, plemenitih i oštroumnih osoba.
Iz moje kolekcije poznanstava s vrhunskim sportašima u toj kategoriji su: Luka Modrić, Zlatko Dalić, Domagoj Duvnjak, Lino Červar, Ivano Balić, Blanka Vlašić, Marin Čilić, Goran Ivanišević.....
U tu kategoriju u mojem Domaljevca uvrštavam nogometaše Darka Matića, Matijasa Pejića i Stjepana Ivića-Bracu, te odbojkaša Tomu Ćošković.... Zapravo, svi su mi Domlječki sportaši u srcu.
Nije mi problem javno priznati - osjećam se bogatim što poznajem i prijateljujem s ovim i mnogim drugim kvalitetnim osobama iz svijeta sporta. Nije u šoldima sve!

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
9.03.2020.