Pejo Gašparević
Typography

Pokretanje nove web stranice namijenjene Dijaspori s područja Općine Domaljevac - Šamac važan je ne samo informativno-medijski događaj nego je to nova činjenica koja može unijati svježu dinamiku u cjelokupan društveno-gospodarski život naše Općine. Novootvorena stranica (platforma) pokrenuta je u sklopu služben stranice Općine Domaljevac-Šamac čija je adresa: https://domaljevac.ba/.

Kad se na ovoj adresi dobije naslovnica službene Općinske stranice treba na njenoj lijevo strani uočiti odrednicu e-Dijaspora. Klikom na odrednicu e-Dijaspora otvara nam se stranica namijenjena Zavičajnoj Dijaspori.

Ovom novopokrenutom stranicom (platformom) realiziran je zaključak Prvog Kongresa Općine Domaljevac-Šamac koji je održan 23. srpnja 2019. godine. Taj zaključak glasi ovako: "Zaključeno je da se prihvaća inicijativa da se na postojećoj službenoj web stranici Općine Domaljevac-Šamac pokrene poseban sadržaj – rubrika ili podstranica koja će se baviti prikupljanjem, razmjenom i objavljivanjem svih mogućih informacija u poduzetničkim aktivnostima i iskustvima u Zavičaju i Dijaspori."


U obrazloženju na novotvorenoj interaktivnoj platformi (stranici) naglašava se kako je njen cilj "ojačati veze s dijasporom."dijaspora domaljevac
"Cilj e-Dijaspore je kvalitetna izrada baze podataka pravnih subjekata porijeklom iz općine Domaljevac-Šamac kako bismo napravili poveznicu u području očuvanja naše tradicije, kulture, običaja, ali i pokrenuli gospodarsku suradnju poduzeća iz cijeloga svijeta s lokalnim partnerima. E-Dijaspora pruža učinkovit i kvalitetan servis za izdavanje izvoda (rodni list, smrtni list, vjenčani list) i državljanstva iz matičnog ureda Domaljevac s mogućnošću dostavljanja na kućnu adresu u cijelom svijetu," navodi se u obrazloženju novopokrenute stranice.

Važno je reći kako se pokretanjem ove stranice Zavičajna Dijaspora uključila u suvremene trendove interaktivnog komuniciranja sa Zavičajem pomoću interneta. Prema neslužbenim podacima oko 270 milijuna osoba diljem svijet čini dijasporu mnoštva zemalja. Ta masovna svjetska dijaspora na različite se načine povezuje s rodnim ili zavičajem porijekla a posljednjih nekoliko godina primjetno je kako je internet glavni alat za to povezivanje.

Internetska interaktivna komunikacija u naše doba postaje nezaobilazan instrument brzog i učinkovitog rješavanja konkretnih potreba ljudi. Primjerice, internetske stranice poput novootvorene e-Dijaspora stranice za područje Općine Domaljevac-Šamac, postale su glavni medij razvoja i promocije turizma na Hrvatskoj obali Jadranskog mora. Turisti sa svih kontinenta upravo pomoću ovakvih i sličnih web stranica vrlo jednostavno iz najudaljenijih dijelova svijeta rezerviraju sebi smještaj u Hrvatskoj. Ovakve i slične web stranice omogućavaju masovnu nabavku putničkih karata osobito u zrakoplovnom prometu diljem naše planete.

pejo gasparevic 700x400

Stranice poput naše e-Dijaspore osobito su popularne među ljubiteljima sporta koji tako iz udaljenih dijelova svijeta nabavljaju ulaznice za utakmice svojih omiljenih ekipa ili reprezentacija. Primjerice na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018,, na kojem je Hrvatska postigla epohalni uspje plasiravši se u finale, navijači "vatrenih" dolazili su iz svih dijelova svijeta s ulaznicama koje su nabavili preko interneta. Utakmice Hrvatske rukometne reprezentacije na nedavnom Europskom prvenstvu pratile su tisuće navijača s ulaznicama nabavljenim preko interneta. A za ovogodišnje Europsko nogometno prvenstvo među navijačima Hrvatske reprezentacije diljem kugle zemaljske već vlada groznica nabavke ulaznica posredstvom interneta.

Osim toga, u suvremeno doba veliki investicijski i gospodarski projekti dogovaraju se upravo preko ovakvih i sličnik internetskih alata bez obzira na zemljopisnu udaljenost zainteresiranih poslovnih partnera.

Ovom stranicom stječu se predispozicije za jednostavniju interaktivnu komunikaciju u svim životnim oblastima. Pokretanje e-Dijaspore za Općinu Domaljevac-Šamac je ilustracija modernizacije interaktivne komunikacije između našeg Zavičaja i njegove Dijaspore. To je ujedno i uvertira za ovogodišnju manifestaciju Zavičaja i Dijaspore krajem srpnja.

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević