Pejo Gašparević
Typography

Europska komisija (EK) najavila je u srijedu (27. svibnja 2020.) ukupno 1.850 milijardi eura za oporavak gospodarstva 27 zemalja članica od pandemije koronavirusa. To je velika odluka čiji efekti bi mogli snažno odzvanjati sljedećih godina diljem Europskog kontinenta. Od toga iznosa čak je 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi, priopćeno je iz Europske komisije.

eu komisija 900

Ovim planom za Hrvatsku je, kakao je izvijestio premijer Andrej Plenković, predviđeno nešto više od 10 milijardi eura od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi.
Ovo je do sad najsnažnija financijska intervencija u povijesti postojanja Europske unije: ima se razloga vjerovati da bi globalna šokantna kriza izazvan koronavirusom mogla biti relaksirana na Europskom kontinentu ovim ambicioznim planom Europske komisije.

Ovako veliki iznosi novca namijenjeni za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa mogli bi obnoviti povjerenje u Europsku uniju koje je poljuljano posljednjih godina. Na zemlje u jugoistočnom dijelu Europe, koje još nisu članice Europske unije a među kojima je i Bosna i Hercegovina, ova obilata solidarnost Europske komisije, mogla bi imati učinak da se i te zemlje čvršće zagledaju u Europu kao kontinent blagostanja, a ne da koketiraju s Ruskim ili Turskim geopolitičkim pretenzijama na Balkanu.

eu komisija

Ovaj plan Europske komisije o pomoći posrnulom gospodarstvu u zemljama članicama Europske unije, kao da je prepisan iz kršćanskih knjiga koje poručuju- POMOZI ONIMA U POTREBI.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
27. svibnja 2020.