Pejo Gašparević
Typography

Zlatko Ivić, strateg HOK Domaljevac koji je u minuloj sezoni ostvario uspjehe za povijest-pobjednik je kupa Federacije BiH i državni viceprvak BiH, a plasirao se i u finale državnog kupa BiH. Zlatko je čovjek koji živi odbojku. On u svojim promišljanjima uzima u obzir sve moguće nijanse ove atraktivne igre, sublimira ih i onda na temelju toga kreira taktiku koju prenosi na igrače. Zapravo, Zlatko je izvrstan analitičar koji do srži raščlanjuje detalje odbojkaškog nadmetanja. On također na svoj način proučava psihološki profil igrača te im usađuje svoje zamisli shodno spoznajama do kojih je dopro skenirajući događanja u glavama igrača. Hoću reći, Zlatko je iznimno studiozan i metodičan. On izvrsno čita protivničku igru na terenu i povlači poteze koji njegovoj momčadi donose prednost. Čini mi se da Zlatko ima razvijenu situacijsku inteligenciju koja mu pomaže donositi učinkovite odluke ovisno o situaciji. On uspješno usmjerava svoj trenerski nerv i potencijale u pobjedničku ambiciju momčadi.

Evo ekskluzivnog intervuja kojeg sam radio s velikim guštom.ivic gasparevic

ZLATKO IVIĆ: NAŠ DOMLJEČKI POBJEDNIČKI MENTALITET DOVEO NAS JE DO USPJEHA

PG: Treneru, još jednom čestitke tebi, igračima i Upravi na fantastičnoj sezoni. Kakva je atmosfera u klubu ovih dana nakon trijumfalne sezone?
ZLATKO IVIĆ: Atmosfera je fantastična. Najbolja sezona u povijesti kluba kako se takmičimo u BiH. Osvojili smo kup Federacije BiH, viceprvaci kupa BiH i drugi u prvenstvu BiH. Treći u FBiH smo u kadetskoj kategoriji a osmog Svibnja igramo završni juniorski turnir u Sarajevu.

PG: Kako se ti kao trener osjećaš nakon ovakvih rezultata kluba?
ZLATKO IVIĆ: Osjećam se ponosno, mislim da smo kao kolektiv dostigli zavidnu razinu ali mi težimo onom najboljem, te se nadamo još većoj podršci lokalne zajednice, posebno u vidu omogućavanja još češćeg korištenja dvorane, osobito za treninge mlađih kategorija, što do sada nije bio slučaj.

PG: Jeste li u klubu očekivali da bi minula sezona mogla biti tako uspješna?
ZLATKO IVIĆ: Nadali smo se, očekivali baš i nismo ovakav uspjeh, no predanost radu i naš Domlječki pobjednički mentalitet su doveli do ovoga što smo postigli.

zlatko ivic

PG: U čemu je tajna uspjeha naših odbojkaša?
ZLATKO IVIĆ: Naša Domlječka škola koja je bazirana na igranju u Srimskoj rupi je do sada iznjedrila pozamašan broj vrhunskih odbojkaša čak i svjetske razine, ta tradicija se i dan-danas nastavlja, te uz uporan i sistematski rad, pozamašan broj igrača iz naše regije a posebno iz susjedne Tolise rezultat je ovoga do čega smo sada došli.

PG: Ti poznaješ psihologiju i mentalitet igrača našeg kluba. Obzirom na to, imaš li kao trener neke poteze koji motiviraju momčad, neke posebne finese koje potiču igrače da igraju najbolje što mogu?
ZLATKO IVIĆ: Prije svake utakmice radim na podizanju samopouzdanja igrača, tj. govorim im da uživaju u ovoj prelijepoj igri, da se ne boje eventualnih grešaka da igraju srcem, kako je ovo kolektivan sport, da igraju jedan za drugoga...Uz ovakav pristup izvlačimo maksimum iz svakog igrača.

PG: Kako objašnjavaš činjenicu da klub iz male i mlade Općine postiže vrhunske uspjehe?
ZLATKO IVIĆ: Tradicija odbojkaškog kluba iz Domaljevca je četrdesetak godina a igranja odbojke i duža, u tom razdoblju klub je nailazio na svakakve prepreke. Najteže je bilo za vrijeme Domovinskog rata a klub se čak morao takmičiti u Republici Hrvatskoj. Iako su igrači na utakmice dolazili faktički iz rovova klub je i u Hrvatskoj ligi imao ogromne uspjehe. U dvije sezone zaredom je bio viceprvak Republike Hrvatske i finalist kupa te je sudjelovao i u Europskim natjecanjima igrajući diljem starog kontinenta. Po završetku rata klub se nastavlja takmičiti u BiH a od 2012 godine je neprestano u najvišem rangu natjecanja. Sve to ne bi bilo moguće da nismo imali potporu općine Domaljevac-Šamac (posebno u zadnjih par godina, što se odrazilo i na rezultate) i žitelja naše općine i općine Orašje te Dijaspore.

ivic trojka

PG: Ti vjerojatno bolje nego itko imaš uvid u ekipu pa bi me zanimala tvoja procjena- kako vidiš u budućnosti HOK Domaljevac? Zapravo kakva je perspektiva kluba?
ZLATKO IVIĆ: Ako nastavimo ovim tempom i posebno radom sa mlađim kategorijama, mislim da se ravnopravno možemo uključiti u borbu za naslov prvaka države i biti redovni sudionici Europskih natjecanja. Dakako ovo nije ostvarivo bez podrške posebno vlade Županije Posavske i općine Domaljevac Šamac koja je i do sada bila na zavidnoj razini i nadamo se da će tako biti i ubuduće, te nesebičnom zalaganju predsjednika kluba Vlade Blažanović. Ovim putem im se zahvaljujem a i svima ostalima koji podržavaju naš klub.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
27. travnja 2021.