Pejo Gašparević
Typography

 Ovo je moja kratka šetnja kroz susrete i poznanstva s tri mušketira koja su ostavila trajni trag u hrvatskom nogometu: Lukom Modrićem, Zlatkom Dalićem i Miroslavom Ćirom Blažević. Luka Modrić je najbolji hrvatski nogometaša svih vremena a 2018. godine bio je proglašen i za najboljeg nogometaša svijeta. Luka u razgovoru nije od velike priče, on govori onoliko koliko je nužno.

No, Luka je na svoj način srdačan i susretljiv. On svoju jednostavnost prenosi na sugovornike, te je moja komunikacija s njim uvijek bila iznimno ugodna. Luka "govori" na terenu, njegov akcije i potezi imaju presudan utjecaj na razvoj igre tijekom utakmica.pejo luka

Zlatko Dalić i Miroslav Ćiro Blažević imaju jednu zajedničku crtu - obojica su porijeklom iz BIH - Dalić iz Livna a Ćiro iz Travnika. Njihov uzlet u svjetske nogometne visine svjedoči o geniju i potencijalima hrvatskog čovjeka iz BiH. Dalić i Ćiro su prirodni nasljednici dvojice genijalnih Hrvata iz BiH - Vladimira Preloga i Ive Andrića koji su dobili Nobelove nagrade za znanost i književnost. Dalić osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. godine u Rusiji i Ćiro osvajanjem brončane medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, zapravo su postali hrvatski nogometni nobelovci. Hrvati iz BiH su leglo ljudi svjetskih dometa i nobelovaca.

pejo dalic

Ćiro je u komunikaciji zabavan i zna biti spektakularan. Dalić je u razgovoru koncentriran i pažljiv prema sugovorniku. Ćiro nikad nije želio okusiti alkohola za nazdraviti, kaže da za njega alkohol ne postoji. S Dalićem sam nazdravljao šampanjac na Kninskoj tvrđavi u ponoć nakon povrataka sa Svjetskog prvenstva iz Rusije na kojem je hrvatski nogomet dostigao svjetske vrhunce.

Priznajem kako sam privilegiran što sam bio u prilici upoznati ovu trojicu veličina koji su udarili neizbrisiv pečat na hrvatski nogomet. Hvala zahtjevnoj i kompliciranoj profesiji novinarstvu koja mi je to omogućila.

pejo ciro 1024

Piše: Pejo Gašparević
2. svibnja 2021.