Pejo Gašparević
Typography

Točno na današnji dan prije 520 godina (22. travnja 1501.) Marko Maruliće je završio pisanje svojeg najvećeg djela JUDITA, po kojem je on nazvan ocem hrvatske književnosti jer je to prvi ep napisan na hrvatskom jeziku. JUDITA je objavljena (tiskana) 20 godina kasnije, to jest 1521. godine pa se ove, dakle Gospodnje 2021. godine, slavi veliki jubilej - 500 godina od objave toga iznimno važnog djela za hrvatski jezik, književnost i kulturnu povijest uopće.

judita1
Marulićeva JUDITA, kao i cjelokupan njegov književnički angažman bio je nadahnut Biblijom i kršćanstvom. Uz duboku religioznost, Marulić je bio intelektualac širokog i izrazito humanističkog obrazovanja - proučavao je književnost, povijest, arheologiju, politiku, pravo i slikarstvo. Marulić je bio intelektualac velikog formata čija djela imaju golem međunarodni odjek i utjecaj. Vatican News ističe kako "Marulić u Europi i onodobnom poznatom svijetu bijaše još za života priznat i cijenjen književnik kao ni jedan Hrvat u povijesti."

U Marulićevom rodnom Splitu svake se godine tradicionalno njemu u čast održavaju "Marulićevi dani" , odnosno Festival hrvatske drame i autorskog kazališta. To je kulturna manifestacija međunarodnog ranga posvećena dramskoj riječi i djelu Marka Marulića. U sklopu te manifestacije priređuju se okrugli stolovi i simpoziji posvećeni Maruliću. Pasionirani sam posjetitelj tih događanja na kojima me posebice privlači ozračje širokog intelektualizma - srodnog onom kakvog je njegovao i veliki Marulić (1450.-1524.).

judita
Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, autora epa Judita, dovršenog u Splitu na današnji datum 1501. godine.
PONIZNA NAPOMENA: Skrušeno priznajem kako se osjećam iznimno počašćeno što su oni koji prate moj dugogodišnji angažman i imaju uvid u njega, odlučili 2016. godine dodijeliti mi odlikovanje "Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića."

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević
22. travnja 2021.