Pejo Gašparević
Typography

Darko Matić(41), koji je u Kini ostavio neizbrisiv nogometni trag, vratio se u Europu i sada je s obitelji u Frankfurtu odakle mi se javio te smo ugodno razgovarali o sportu ali i zavičajnom Domaljevcu.
Upoznao sam Darka s idejom da se u sklopu Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspora okupljaju i naši sportaši kako oni u svijetu tako i oni u Zavičaju na druženju u Domaljevcu.
"To je izvrsna ideja koju podržavam," rekao je Darko.


Obojica smo se složili kako već sada maštamo o takvom Zavičajnom druženju na našem prelijepom Trgu u Domaljevcu kad prođu epidemiološki rizici koje je posijao koronavirus.

darko matic2

Nezaobilazna tema ćakule s Darkom bili su i fenomenalni uspjesi HOK Domaljevac.

"Jako mi je drago zbog uspjeha koje postižu naši odbojkaši kojim čestitam. To je pokazatelj da u Zavičaju niču sportski talenti koji usprkos nedostatku boljih uvjeta za razvoj postižu izvrsne rezultate," kaže Darko.

Nakon dužeg angažmana u Kini Darko Matić se vratio u Frankfurt i, kako ističe, uživa u krugu obitelji i prijatelja. Po njegovim riječima, zbog pandemije koronavirusa odlasci i boravak u Kini su kompliciraniji nego ranije te je on odlučio vratiti se Europu.

"Proveo sam u Kini 15 godina posvetivši se nogometu što je bilo jako zahtjevno. To me je i iscrpilo tako da mi sad užitak predstavljaju životne radosti. Primjerice, za mene je sada veliki užitak odvesti dijete u vrtić, biti s obitelji, družiti se s prijateljima jer tijekom nogometne karijere i boravka u Kini za takve stvari gotovo da i nije bilo vremena," objašnjava Darko.

Darko Matić je u kineskom klubu Dalian Yifeng bio pomoćnik velikom treneru Rafi Benitezu koji je vodio prestižne svjetske nogometne ekipe: Real Madrid, Liverpool, Chelsy, Inter, Napoli, Valenciju.
"S Rafom Benitezom sam u Kini godinu i pol intenzivno surađivao i družio se s njim svakodnevno. Odlazili smo istim autom u klub," ističe Darko.

darko matic1
Naš Darko, koji je imao veliku nogometnu karijeru, objašnjava kako je jedna stvar igrati nogomet a posve je druga stvar biti trener.

" Od Beniteza se ima što naučiti - o odnosa s ljudima i igračima do pripremanja taktike za utakmice. On je u svemu vodi računa," kaže Darko.
Pri tomu Darko opisuje način na koji Benitez funkcionira kao trener i čovjek.

"On mene nazove primjerice u 11 sati na večer i pita za mišljenje o nekoj zamisli. No, već u pet sati ujutro ja od Beniteza na email dobijem detaljno razrađeno obrazloženje o onome što smo prethodno komunicirali. To znači kako je Benitez cijelim svojim bićem predan nogometu 24 sata dnevno i ništa ne prepušta slučaju," veli Darko.

Boraveći u Frankfurtu Darko je u statusu savjetnika Nogometnog saveza Kine i tamošnjeg kluba Dalian Yifeng. Priča mi kako komunicira s trenerima i igračima iz Europe u vezi njihovog eventualnog angažmana u Kini. Dodaje kako je morao promijeniti broj svojeg telefona jer je bio obasut mnoštvom poziva zainteresiranih za angažman u Kini i nemoguće je fizički stići sve to iskomunicirati.

darko matic
Spektar Darkovih komunikacija i profesionalnih suradnji ilustracija su njegove goleme nogometne reputacije u svjetskim razmjerima. Darko Matić je NOGOMETNI VELIKAN.

Piše: Pejo Gašparević
20 svibnja 2021.