Pejo Gašparević
Typography

Prof. dr.sc Pavo Barišić (Posavskih korijena) napisao je knjigu "Ante Starčević- Ideali slobode i prava" za koju je na promociji u Splitu rečeno kako je jedna od najpedantnijih i najsadržajnijih knjiga posvećenih ovom velikanu hrvatske političke misli. Barišić je posebice istaknuo kako je Starčević zagovarao "slobodu riječi bez granica" govoreći kako bez različitih mišljenja nema slobode ni napretka.

pavo barisic

"Iz ljubavi prema slobodi Starčević je ostavio u naslijeđe veličanstven nacrt hrvatske deklaracije o nezavisnosti tiskane prema uzoru na američku deklaraciju o nezavisnosti," rekao je Barišić. Kao što američka deklaracija deklarira pravo na nezavisnost odričući Britanskoj kruni kolonijalnu vladavinu u Americi, objasnio je Barišić, tako je i Starčević hrabro dokazivao kolonijalnu vladavinu Austrijskog cara Franje Josipa i "pravo hrvatskog naroda na samoodređenje." Ova je knjiga napisana u povodu 125. obljetnice smrti i 200 obljetnice rođenja Ante Starčevića.

 

U pogovoru knjige je naglašeno kako ona predstavlja inovativan pogled autora Barišića na Starčevićevu političku i filozofsku misao.
Baština Ante Starčevića, kako napominje u knjizi autor Barišić, nadahnjivala je umjetnike kao što su Ante Kovačić, Augustin Harambašić, Eugen Kumičić, Silvije Strahimir Kranjčević, Antun Gustav Matoš i Miroslav Krleža. Na Starčevićevim temeljima, napominje Barišić, gradili su hrvatski državnici, kako lijeve tako i desne orijentacije, od Stjepan Radića do Franje Tuđmana.pavo barisic1

Autor ove kapitalne knjige dr. Pavo Barišić je angažirani intelektualac visokog profila s međunarodnom reputacijom. Predsjednik je Hrvatske paneuropske unije i redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Za profesora Barišića može se reći kako je jedan od vodećih živućih intelektualaca Posavskih korijena. Njegova intelektualna radoznalost je raznovrsna -od metafizike do filozofije i književnosti

Prof. dr. sc. Pavo Barišić redoviti je profesor i obnašatelj dužnosti pročelnika Odsjeka za filozofiju na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na kojemu predaje Metafiziku, Političku i pravnu filozofiju, Filozofiju demokracije i Filozofiju prava i države Ante Starčevića. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1982., a na Filozofskom fakultetu stekao zvanje profesora filozofije i njemačkog jezika i književnosti 1983. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju Filozofije znanosti u Dubrovniku 1985., a doktorirao na Sveučilištu u Augsburgu 1989. Dužnost ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske obnašao je u razdoblju od 2016. do 2017., a dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i športa od 2004. do 2006. godine.pavo barisic2

DODATAK: Privilegiran sam što godinama osobno poznajem i dijalogiziram s profesorom Barišićem. Najčešća tema razgovora nam je Zavičajna Posavina. Katkad u razgovoru zaoremo i dublje u političko-diplomatske, filozofske i književne teme.

Za posavinu.org piše: Pejo Gašparević