Ovo je priča našeg dopisnika Peje Gašparević o robotu budućnosti proizvodom hrvatske pameti kojeg je osobno imao prigodu upoznati u Splitu, a koji bi mogao postati tražena roba u svjetskim uzavrelostima i prirodnim nepogodama. Inovativni besposadni robotni sustav Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji - ASDA 2021.

Ovo je priča o odbojkašu Perici Čičković (35) iz Bazika koji je kao vrhunski igrač imao reprezentativnu karijeru, nastupajući za reprezentaciju Hrvatske, kako mi je rekao, 30-ak puta. "San svakog sportaša je nastup za reprezentaciju i meni se taj san ostvario a i sad se naježim kad se sjetim himne prije početka svake reprezentativne utakmice. To su nezaboravni doživljaji koji se urežu u sjećanje cijelog života," rekao mi je Perica Čičković u nedjelju na večer.

 Ikona Posavske izvorne glazbe Marko Begić nazočio je na Znanstvenom skupu "Bosanska Posavina: jučer, danas, sutra," koji je održan u subotu, 11. rujna ove godine u Zagrebu. Na tom je skupu zaključeno da se nastavi s realizacijom inicijative uvrštavanja izvorne Posavske glazbe na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo su Marko i njegov brat Ilija bili nezaboravno promotori takve Posavske glazbe i udahnuli joj umjetničku dimenziju. Posavsku izvornu glazbu prigrlila su mnoga pjevačka grla koja su svatko na svoj način oplemenjivala tu glazbu.

Sportski novinar i nogometni aktivist Iljo Dominković je kroničar Posavskog nogometa koji svojim angažmanom daje golem doprinos spašavanju od zaborava povijesti nogometne igre u Zavičajnoj Posavini. On je objavio svoju sedmu knjigu "70 godina ponosa," NK "Kostrč"Kostrč (1951.- 2021.). Ta je knjiga , u koju je Iljo uložio golem entuzijazam i energiju, predstavljena na nedavnoj manifestaciji "Kostrčki vrabac." Iljo je tekstove o povijesti nogometnog kluba "Kostrč" u oplemenio s 350 fotografija što ovoj njegovoj knjizi na 360 stranica daju dodatnu dokumentarističku dimenziju i vizualni ugođaj za čitatelje.

Neumorni Anto Pranjkić uložio je ogromnu energiju i entuzijazam za organiziranje Znanstvenog skupa sugestivno nazvanog "Bosanska Posavina: jučer, danas, sutra," koji je održan 11. rujna ove godine u Zagrebu. Razgovarao sam s Antom nakon skupa kako bi publici još više približili taj događaj koji je bio zahtjevan za organizirati zbog raspršenosti Hrvata iz Bosanske Posavine. Anto i ja se poznajemo dugi niz godina i u komunikaciji smo na "ti". Međutim ovdje sam zbog poštivanja novinarskih standarda i radi prakticiranja medijske kulture Antu pretvorio u "Vi".

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nakon obavljenih konzultacija postignuto je suglasje da će se Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore (konferencijski dio) održati 27. srpnja 2021. godine u 10 sati u Domaljevcu.
Planirano je da na ovogodišnjem okupljanju Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore predložimo sljedeći dnevni red:

Knjiga "Moji dobri Grebničani", u kojoj autor Ivo Kobaš (na slici) predstavlja brojne svoje sumještane, objavljena je nedavno i važan je literarni uradak kojim se doprinosi očuvanju kolektivne memorije Grebnica. Kao pasioniranom pratitelju zbivanja u Zavičaju priznajem kako mij je posebice upalo u oči tematiziranje mojeg prijatelja iz studentskih dana Nenada Abramovića (1957.- 1988.) kao prvog Grebničanina s doktorskom titulom.

More Articles ...