U skromnoj arhivi pronašao sam snimke s nedavnog obilježavanja 30. godišnjice osnutka 104. brigade HVO, te sam ih odlučio objaviti jer ipak i te su fotografije na svoj način svjedočanstvo o događaju. Sve su fotografije snimljene mojim mobitelom. Fotografije ilustriraju kako je osim službene svečanosti u sklopu koje je bilo polaganje vijenaca na spomen obilježja, Svečana akademija i otvaranje Spomen sobe, bilo i onih neslužbenih a tako dragocjenih susreta. Meni je posebice drago bilo druženje s vojnim dužnosnikom Matom Đukić, rođakom Josom Pejić i mojim razrednikom iz Srednje škole Namikom Suljićem.

Ovo je priča o Marku Ćošković iz Podgore, po ocu Vladi Domaljevačkih korijena, koji u Japanu već tri godine trenira borilačku vještinu kendo i srodne borilačke vještine jukendo i takendo.
Posredovanjem oca mu Vlade Ćošković (Baće Pave) uspio sam iskomunicirati Marka Ćošković u Osaki gdje je otišao prije tri godine ali zbog globalnih pandemijskih okolnosti i obustavljanja zrakoplovnih linija nije mogao dolaziti u Podgoru.

Zavičajna Posavina je iznjedrila više izbornika reprezentacija koji daju ili su dali svoj golem doprinos sportu kojim se bave ali i afirmirali rodni kraj kao vrelo talentiranih osoba koje se izvrsno snalaze u svijetu sporta. Pogledom na popis izbornika porijeklom iz Bosanske Posavine vidljivo je kako uvjerljivo dominira odbojka a to govori da je odbojka Posavski sport. Mirne duše može se reći: Ono što je nogomet u Brazilu to je odbojka u Posavini.

"Mi Posavljaci ne možemo se naviknuti na vođu, zvijezdu i autoritet iz vlastitih redova, a morat ćemo ako mislimo opstati," kaže Pejo Šimić. Ovo je intervju s eminentnim pjesnikom Pejom Šimićem (rođen u Foči kod Dervente)) u povodu prve godišnjice osnutka Posavskog književnog kruga kojem je on predsjednik. Posavski književni krug osnovan je u Zagrebu točno na današnji dan prije godinu dana, 9. siječnja 2021. godine.

Mladi student informatike Matej Iljazović iz Domaljevca i službeno je postao snimatelj i montažer novinskih priloga za Hrvatsku radio televiziju na području Bosanske Posavine. Matej je nedavno u Zagrebu proveo nekoliko dana na obuci na Akademiji Hrvatske radio televizije koju je završio uspješno te je nakon toga promoviran u stalnog vanjskog suradnika krovne nacionalne medijske kuće u Republici Hrvatskoj.

Novinar Ante Pranjkić (Posavskih korijena - rođen u Štrepcima) vratio se s višednevnog putovanja u Južnu Ameriku te je prihvatio zamolbu da za ovaj portal kroz intervju čitateljima približi svoje dojmove kroz to putovanje jer nas putovanja na svoj način oblikuju i mijenjaju. Putovanja proširuju naše poglede i potiču razvijanje sposobnosti uma te nas oplemenjuju i jačaju toleranciju.

Pomirenje, opraštanje i kajanje su kršćanske vrline i ne treba ih se plašiti. Na početku Gospodnje 2022. želim reći - DOMALJEVCU SU POTREBNA POMIRENJA! Međusobne pizme, intrige i poremećeni odnosi su otišli predaleko. Nitko sa strane neće rješavati Domlječki jal, jer svatko ima svojih poteškoća.

More Articles ...