Nakon napornog radnog dana dao sam se u sitne noćne sate u istraživanje  hrvatskih korijena nedavno preminulog argentinskog nogometnog virtuoza Diega Maradone. Na istraživačko-novinarsku avanturu potaknuli su me medijski  natpisi kako je Maradonin pradjed s  Korčule ali to nije zadovoljavalo moj tradicionalno radoznali duh koji nastoji uvijek biti detaljnije i sveobuhvatnije informiran. I gle sreće, u internet izdanju  Riječkog Novog lista od 29. studenog 2020. nailazim na priču koja demantira informaciju da je Maradonin pradjed bio s Korčule, nego dolazi  iz riječkog zaleđa. No, tu nije kraj mojim novim saznanjima o Maradoninoj lozi.

Danas (22. studenog 2020.) je veliki dan Domaljevačkog sporta. Briljantnom pobjedom u finalu protiv OK Bosna u sarajevskoj Skenderiji rezultatom 3:0 HOK Domaljevac je osvojio Kup Federacije BiH. To je fantastičan uspjeh koji potiče ponos i divljenje Domlječana i u Zavičaju i u Dijaspori.

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Portugala će u utorak na večer  (17. studenog 2020.) na splitskom Poljudu odigrati utakmicu u sklopu Lige nacija za koju u svijetu sporta, posebice nogometa, vlada golemo zanimanje. Hrvatska je aktualni viceprvak svijeta a  Portugal je prvak Europe, to znači kako će na Poljudu snage odmjeriti dvije nogometne velesile.

Ovo je oproštajni govor dekana velečasnog Maria Sanića posvećen pokojnom svećeniku  Marijanu Đukić na ispraćaju iz Kutjeva u rodni Domaljevac. Čitateljima našeg portala nudim izvorni sadržaj tog govora jer je  on dragocjen doprinos za još cjelovitije sagledavanje Maršine ljudske i svećeničke dimenzije. Zahvaljujem dekanu Mariu Saniću što je udovoljio mojoj zamolbi da mi dostavi taj govor kojim želim kompletirati sliku o respektu koji je naš Maršo doživljavao gdje god se kretao. Počivao u miru Božjem!

Naš suradnik Pejo Gašparević otkriva nepoznate detalje o jednom od simbola Domovinskog rata, studentskom kolegi i čovjeku koji se za Vukovar borio svojim glasom. Na današnji dan prije 29. godina (20. studenog 1991.) na Ovčari je ubijen novinar, ratni reporter iz Vukovara Siniša Glavašević, kolega iz studentskih dana na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Joe Biden kojeg su Američki mediji proglasili pobjednikom Američkih predsjedničkih izbora, tijekom rata i po njegovu završetku, surađivao je s fra Ilijom Živković rođenim u Kostrču u Bosanskoj Posavini. Pokojni fra Ilija Živković, koji je umro prij pet godina za života mi je u jednom razgovoru ispred crkve u Tolisi potvrdio da je komunicirao s Bidenom, koji je tijekom rata i nakon njega bio jedan od bliskih suradnika tadašnjeg Američkog predsjednika Billa Clintona.

Smrt Slavena Letice je nedvojbeno veliki gubitak za hrvatsku intelektualnu scenu, koju je on na svoj način oplemenjivao. Poznavao sam Leticu i povremeno smo se sretali i razmjenjivali mišljenja. Zadnji put smo se sreli prošle godine u Splitu na Mediteranskom festivalu knjige. Pričao mi je da jako puno čita i kako bi volio da dan traje duže od 24 sat jer bi tad imao više vremena za literaturu i knjige.

More Articles ...