FRANJO TOPIĆ:"Iako su već dosta toga rekli o Napretku i Bogosloviji u svojim zapisima, Željko Ivanković, Dragan Marijanović, Zdravko Milošević, Mirko Marjanović, Zoran Filipović, Alija Isaković i dr., mislim kako bi se moglo napisati više knjiga o onom što se događalo u Napretku i Bogosloviji tih godina. Pejo Gašparević napisao je da je to bio parlament bosanskohercegovačkih Hrvata.

Odluka Blanke Vlašić da završi svoju natjecateljsku karijeru me u prvi tren rastužila ali odmah sam shvatio kako je to neminovnost koju treba poštivati. Poznajem Blanku i godinama sam pratio njezine pripreme za velika natjecanja na kojima je osvajala medalje. Također sam je sretao na druženjima i manifestacijama splitskih sportaša čiji poziv vijek rado prihvaćam i nazočim takvim događajima.

Književnica Julijana Matanović je napisala iznimno zanimljiv predgovor Enciklopedijskom rječniku Bosanske Posavine. Ona je u svoj literalizirani  uradak spretno umontirala  više izvornih i osebujnih  riječi, izreka pa i mudrosti iz rodne joj Bosanske Posavine  što  njenom predgovoru daje estetski šarm zavičajnosti.

Naš dopisnik Pejo Gašparević piše o posebno vrijednom mještaninu Domljevca Anti Đukić koji je u donjem tekstu prošetao kroz prošlost i sadašnjost HKUD "Mladost" Domaljevac. Više prijatelja Domaljevca mu je reklo kako su Domaljevačke narodne nošnje najljepše nošnje Hrvata u Bosni i Hercegovini. „Apsolutno se slažem! Ima u tim Domaljevačkim narodnim nošnjama neke čarobno uzvišene ljepote. Neodoljivo lijepe Domaljevačke narodne nošnje ilustriraju kako su Domaljevčanke i Domaljevčani maštoviti. Ove narodne nošnje govore da je Domaljevačka sklonost ka lijepom dio njihovog identiteta. Zapravo, narodne nošnje su najljepša OSOBNA KARTA DOMALJEVCA)“.

Knjigu ENCIKLOPEDIJSKI RJEČNIK BOSANSKE POSAVINE dobio sam svega nekoliko dana nakon što sam obavio uplatu za kupnju. Zahvaljujem autorima Anti Knežević i Tomislavu Lukiću koji su imali razumijevanja za moju želju da što je prije moguće, zapravo žurno nabavim ovu knjigu jer sam, kao lingvist po obrazovanju, namirisao kako se radi o iznimnom djelu. I nisam se prevario.

Janja Gašparević (moja mama) uvrštena je u "Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine" zbog njenog govora sa tradicionalnim domlječkim naglaskom. Ta vijest silno me obradovala te sam je odlučio podijeliti s javnošću.
Nakon što sam nedavno objavio tekst pod naslovom MAMINA ŽIVOTNA PRIČA - "PO DOMLJEČKI" u kojem sam predstavio njen intervju Biltenu Udruge "fra Grga Vilić" objavljen u zimu 2014.-2015., posredstvom prijatelja uspostavio sam kontakt s autoricom tog razgovora Matijom Knežević-Marković. Ona me u prepisci izvijestila kako je u "Enciklopedijskom rječniku Bosanske Posavine" zastupljena i moja mama i to upravo s riječima koje je koristila u u intervju za Bilten udruge "fra Grga Vilić."

More Articles ...