Petnaestak godina redovito pratim Sinjsku alku koja me svake godine impresionira svojom kulturološkom spektakularnošću. Alka u tradicijskim nošnjama, konji, koplja, publika tik uz trkačku stazu.... sve to stvara doživljaj neusporediv s bilo čime drugim. Sinjska je alka, zahvaljujući tom originalnom doživljaju kojeg producira, privlačna za posjetitelje-goste (turiste), medije i političare.

HOK Domaljevac organizira feštu 25. linja ove godine u 16:00 sati u Šerifovoj vikendici na Kočiša te su iz tog kluba pozvali sve članove uprave, igrače i sponzore na to slavljeničko druženje. Nedvojbeno HOK Domaljevac zaslužuje jednu ovakvu feštu jer sportski uspjesi koje taj klub niže zadnjih godina su fantastični.

U skromnoj arhivi pronašao sam snimke s nedavnog obilježavanja 30. godišnjice osnutka 104. brigade HVO, te sam ih odlučio objaviti jer ipak i te su fotografije na svoj način svjedočanstvo o događaju. Sve su fotografije snimljene mojim mobitelom. Fotografije ilustriraju kako je osim službene svečanosti u sklopu koje je bilo polaganje vijenaca na spomen obilježja, Svečana akademija i otvaranje Spomen sobe, bilo i onih neslužbenih a tako dragocjenih susreta. Meni je posebice drago bilo druženje s vojnim dužnosnikom Matom Đukić, rođakom Josom Pejić i mojim razrednikom iz Srednje škole Namikom Suljićem.

Mladi student informatike Matej Iljazović iz Domaljevca i službeno je postao snimatelj i montažer novinskih priloga za Hrvatsku radio televiziju na području Bosanske Posavine. Matej je nedavno u Zagrebu proveo nekoliko dana na obuci na Akademiji Hrvatske radio televizije koju je završio uspješno te je nakon toga promoviran u stalnog vanjskog suradnika krovne nacionalne medijske kuće u Republici Hrvatskoj.

Tri puta su se u mjesecu svibnju dogodile stvari koje su na poseban način obilježile profesionalnu novinarsku karijeru našeg dopisnika i suradnika Peje Gašparević. Naime u svibnju Gospodnje 2022. dodijeljeno mu je priznanje Novinar godine "Ponos Posavine 2021." od strane Udruge Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu koja je organizirala 13. svibnja 2022. godine u poznatom restoranu "Ćurak"u Rugvici (desetak kilometara od Zagreba prema Slavonskom Brodu) uručivanje ovog priznanje a među dobitnicima se našlo i ime našeg suradnika.

Ovo je priča o Marku Ćošković iz Podgore, po ocu Vladi Domaljevačkih korijena, koji u Japanu već tri godine trenira borilačku vještinu kendo i srodne borilačke vještine jukendo i takendo.
Posredovanjem oca mu Vlade Ćošković (Baće Pave) uspio sam iskomunicirati Marka Ćošković u Osaki gdje je otišao prije tri godine ali zbog globalnih pandemijskih okolnosti i obustavljanja zrakoplovnih linija nije mogao dolaziti u Podgoru.

Zavičajna Posavina je iznjedrila više izbornika reprezentacija koji daju ili su dali svoj golem doprinos sportu kojim se bave ali i afirmirali rodni kraj kao vrelo talentiranih osoba koje se izvrsno snalaze u svijetu sporta. Pogledom na popis izbornika porijeklom iz Bosanske Posavine vidljivo je kako uvjerljivo dominira odbojka a to govori da je odbojka Posavski sport. Mirne duše može se reći: Ono što je nogomet u Brazilu to je odbojka u Posavini.

More Articles ...