Zavičajna Posavina je iznjedrila više izbornika reprezentacija koji daju ili su dali svoj golem doprinos sportu kojim se bave ali i afirmirali rodni kraj kao vrelo talentiranih osoba koje se izvrsno snalaze u svijetu sporta. Pogledom na popis izbornika porijeklom iz Bosanske Posavine vidljivo je kako uvjerljivo dominira odbojka a to govori da je odbojka Posavski sport. Mirne duše može se reći: Ono što je nogomet u Brazilu to je odbojka u Posavini.

Novinar Ante Pranjkić (Posavskih korijena - rođen u Štrepcima) vratio se s višednevnog putovanja u Južnu Ameriku te je prihvatio zamolbu da za ovaj portal kroz intervju čitateljima približi svoje dojmove kroz to putovanje jer nas putovanja na svoj način oblikuju i mijenjaju. Putovanja proširuju naše poglede i potiču razvijanje sposobnosti uma te nas oplemenjuju i jačaju toleranciju.

Pomirenje, opraštanje i kajanje su kršćanske vrline i ne treba ih se plašiti. Na početku Gospodnje 2022. želim reći - DOMALJEVCU SU POTREBNA POMIRENJA! Međusobne pizme, intrige i poremećeni odnosi su otišli predaleko. Nitko sa strane neće rješavati Domlječki jal, jer svatko ima svojih poteškoća.

MARIO MANDŽUKIĆ I VEDRAN ĆORLUKA DVA SU LEGENDARNA NOGOMETAŠA POSAVSKIH KORIJENA OD DANAS SU U STRUČNOM STOŽERU HRVATSKE REPREZENTACIJE NA SVJETSKOM PRVENSTVU U KATARU 2022. GODINE. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. godine u Kataru član stručnog stožera Hrvatske reprezentacije bit će bivši centarfor "vatrenih" Mario Mandžukićčiji sukorijeni Posavski, pošto su mu roditelji iz Pruda kod Bosanskog Šamca.

"Mi Posavljaci ne možemo se naviknuti na vođu, zvijezdu i autoritet iz vlastitih redova, a morat ćemo ako mislimo opstati," kaže Pejo Šimić. Ovo je intervju s eminentnim pjesnikom Pejom Šimićem (rođen u Foči kod Dervente)) u povodu prve godišnjice osnutka Posavskog književnog kruga kojem je on predsjednik. Posavski književni krug osnovan je u Zagrebu točno na današnji dan prije godinu dana, 9. siječnja 2021. godine.

Anto Pranjkić je novinar i angažirani intelektualac koji znalački kreira ideje i usmjerava ih u realiziranje. On raspolaže ogromnom radnom energijom, posebice u angažmanu za rodnu Bosansku Posavinu. Anto posjeduje snažnu individualnost u svojem djelovanju ali istodobno je i zahvalan suradnik koji umije prihvatiti zamisli i istajališta i od suradnika.

More Articles ...