U subotu, 9. srpnja, održat će se u mjesnom domu u Svilaju komemoracija za Juru Radmana iz Gornjeg Svilaja, 22. godišnjeg mladića strijeljanog 1946. u zeničkom zatvoru.

U subotu 5. studenog 2016. godine na nasipu u Svilaju svečano se obilježila 23. obljetnica pokušaja oslobađanja Odžaka. Iako mjesecima do tada od hrvatskih zapovjednika nisu dobivali dozvolu za prelazak preko Save, pripadnici 102. brigade HVO-a prešli su na svoju ruku čamcima Savu i krenuli u oslobađanje okupiranog teritorija.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, ministar pomorstva,prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić položili su danas (14.09.) kamen temeljac za početak radova na međudržavnom mostu između BiH i RH kod Svilaja (općina Odžak) vrijedan 22 milijuna eura. Svečanost je održana uz veliki broj dužnosnika iz BiH i Hrvatske, predstavnika veleposlanstava dviju država, predstavnika Vlade Županije Posavske na čelu sa premijerom Marijanom Klaićem i ministrima u Vladi, općinskih struktura vlasti, predstavnika vjerskih zajednica, gospodarstvenika, kao i mještana naselja kroz koje će prolaziti trasa koridora Vc. Svečanost je upriličena na lokaciji u blizini rijeke Save gdje će poniknuti most.

Ismir Jusko ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković sutra 14. rujna 2016. u 12 sati će svečano položiti kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi u mjestu Svilaj, općina Odžak.

Međudržavni most između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Svilaja (općina Odžak) povijesni je trenutak u izgradnji cestovne infrastrukture u BiH, ali i investicija koju su Odžačani već nekoliko godina željno iščekivali kao projekt koji bi trebao dati toliko potreban impuls gospodarstvu te posavske općine.

Kako su tijekom rata braća Begići pjevali "Dva su Broda ko braća rođena" jednako tako će uskoro moći zapjevati i Svilajci, s obje strane Save. Naime današnjim polaganjem kamena temeljca označen je početak izgradnje mosta na cestovnom koridoru 5C.

HDZ u dva Svilaja

U Gornjem i Donjem Svilaju HDZ BiH je organizirao sastanke svojih članova, a u povodu predstojećih lokalnih izbora u BiH, te izbora za jedanaestu izbornu jedinicu općih izbora u Hrvatskoj. Na sastanku u Gornjem Svilaju domaćini su izrazili svoje čuđenje činjenicom da se njihova sumještanka prijavila kao nezavisni kandidat za općinskog načelnika u Odžaku.

More Articles ...