Župljani župe Imena Marijina u Svilaju u Bosanskoj Posavini proslavili su 12. rujna blagdan svoje nebeske zaštitnice – Ime Marijino. Misno slavlje predvodio je fra Zlatko Matanović, koji je toga dana slavio i svojih 55 godina misništva, svoj 82. rođendan te svoj imendan jer mu je krsno ime Marijan.

Dužina od 10.7 kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5-C, službeno je završena u ponedjeljak 11 prosinca 2017. godine i puštena je na korištenje lokalnom stanovništva do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza kada će biti otvorena za sav promet.

U subotu 5. studenog 2016. godine na nasipu u Svilaju svečano se obilježila 23. obljetnica pokušaja oslobađanja Odžaka. Iako mjesecima do tada od hrvatskih zapovjednika nisu dobivali dozvolu za prelazak preko Save, pripadnici 102. brigade HVO-a prešli su na svoju ruku čamcima Savu i krenuli u oslobađanje okupiranog teritorija.

U subotu, 9. srpnja, održat će se u mjesnom domu u Svilaju komemoracija za Juru Radmana iz Gornjeg Svilaja, 22. godišnjeg mladića strijeljanog 1946. u zeničkom zatvoru.

Međudržavni most između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Svilaja (općina Odžak) povijesni je trenutak u izgradnji cestovne infrastrukture u BiH, ali i investicija koju su Odžačani već nekoliko godina željno iščekivali kao projekt koji bi trebao dati toliko potreban impuls gospodarstvu te posavske općine.

More Articles ...