D. Svilaj
Typography

Župljani župe Imena Marijina u Svilaju u Bosanskoj Posavini proslavili su 12. rujna blagdan svoje nebeske zaštitnice – Ime Marijino. Misno slavlje predvodio je fra Zlatko Matanović, koji je toga dana slavio i svojih 55 godina misništva, svoj 82. rođendan te svoj imendan jer mu je krsno ime Marijan.

1 1024

Propovijedao je gvardijan u Slavonskom Brodu fra Klaudio Milohanović, a među 23 svećenika na oltaru bili su domaći župnik fra Mladen Jozić, Doborski dekan Jakov Filipović i plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

U prepunoj crkvi uz domaće župljane na misi bili su nazočni i predstavnici društveno političkih vlasti, a slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Annom Alberti.

2

Promišljajući u svojoj homiliji o veličini imena BDM fra Klaudio je naglasio kako njezino ime slavimo jer je Bog to ime toliko uveličao da njezina hvala neće iščeznuti s usana ljudi. Naglasio je kako je ono sveto zato što označuje ženu koja je bila milosti puna, potom zbog njezina majčinstva jer ju je Isus učinio i našom majkom, te jer je to ime od promisla darovano nama da s pouzdanjem u nju gledamo kao sjajnu zvijezdu i njoj se utječemo.

„Marijin majčinski zagovor za nas kod svojega Sina za nas, ne prestaje. Zato znajmo stati i kleknuti pred Gospodina i moliti Marijin zagovor, ali znajmo joj i otvoriti srce. Znao je to dobro naš današnji slavljenik fra Zlatko. Njegovo svjedočenje služenja Gospodinu i povjerenom mu puku kroz 55 godina svećeništva veliko je bogatstvo za Crkvu, za ovaj napaćeni kraj. Neka nam i dalje svjedoči da je doista lijepo biti svećenik“, zaključio je propovjednik.

3

Vjernici su izrazili radost jer su doživjeli slavlje tog velikog jubileja svojega župljanina fra Zlatku. U ime žitelja župe uz prigodan dar čestitku mu je uputila studentica Marija Terzić, kao i svojem župniku fra Mladenu za 30. godina svećeništva. Bio je to doista susret radosti u kojem su vjernici jednim srcem i dušom molili, zahvaljivali i slavili Gospodina, kako je to u svom pozdravnom govoru naglasio i jubilarac fra Zlatko.

4

Fra Zlatko je rođen 1936. u Svilaju gdje je završio osnovnu školu. Nakon franjevačke klasične gimnazije u Visokom završio je franjevačku teologiju u Sarajevu. Prve zavjete položio je 1955., u Kraljevoj Sutjesci, a svečane 1959. u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1963. na Plehanu. Kroz 55 godina kao župni vikar i župnik djelovao je u više župa provincije Bosne Srebrene. Od 2009. na službi je župnog vikara u župi Potočani. S njime je na službi do prošle godine, kada je preminuo, bio i njegov rođeni brat fra Ilija.

B. Lukačević / KT