D. Svilaj
Typography

Most preko Save kod Svilaja završen je u cijelosti, objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole, dok će puštanje u promet biti po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini, priopćili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).

most svilaj 901

Izgradnja tog važnog međudržavnog mosta započela je 2016. godine, a most je zajednička investicija Republike Hrvatske (Hrvatske autoceste d.o.o.) i Bosne i Hercegovine.

Vrijednost izvedenih radova je 171,8 milijuna kuna s tim da na temelju međudržavnog sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50 posto. Udio Republike Hrvatske u investiciji tako iznosi 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Radove na izgradnji mosta izvodila je tvrtka Hering.

Građevina je ukupne duljine 660 i širine 29 metara, sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozna traka.

 

most svilaj 1021

Most se nalazi na koridoru Vc Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci - granica BiH. Ujedno je kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Značajan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod - Brod, preselit će se na granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometnog opterećenja kroz Slavonski Brod.

Omogućit će se i funkcionalnost koridora Vc, bolja prometna povezanost RH i BIH kao i integracija u mrežu TEN-T, kažu u HAC-u.
Agencijsko izvješće
3. srpnja 2020.