D. Svilaj
Typography

Kao što vam je već poznato Bosna i Hercegovina bi skoro trebala dobiti četiri nova, moderna i u skladu s propisima Europske unije opremljena granična prijelaza koja su pozicionirana na nekim od strateški važnih prometnih pravaca.

most svilaj 900

U ovom su trenutku najintenzivniji radovi na izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj na samom sjeveru Bosne i Hercegovine, u općini Odžak, i to preko novoizgrađenoga istoimenog mosta preko rijeke Save, a kako neslužbeno saznajemo očekivani završetak radova i puštanje mosta je subota 6. lipnja 2021. godine.

Ovaj most, koji je inače zajednička investicija BiH i Hrvatske, iznimno je važan za Bosnu i Hercegovinu koja će s mostom, kao i s vezanom dionicom autoceste na koridoru Vc, ostvariti potpuni spoj s Europskom unijom, kao i s međunarodno značajnim koridorima sjevernije, poput Paneuropskog koridora X koji ide od Austrije do Grčke, a njegov je dio autocesta Zagreb - Beograd. Sve to omogućit će brži protok ljudi i roba te imati značajan utjecaj na gospodarske aktivnost s bh. strane, a posebice na širem prostoru Posavine.

Važnost izgradnje

Dovršetkom izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja, što je zajednička investicija BiH i Hrvatske, stvorili su se uvjeti za značajno unapređenje regionalne povezanosti, što će za sobom donijeti i niz pogodnosti u gospodarom smislu, no spletom okolnosti BiH je zakasnila s izgradnjom graničnog prijelaza.

Međutim, kako bi most bio pušten u promet, bit će potrebno pričekati aktivnosti na izgradnji graničnog prijelaza s bosanskohercegovačke strane. U proljeće prošle godine UNO BiH osigurao je nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj.

most svilaj 1021

Vrijednost ugovorenih radova je 18,713.999,35 KM s PDV-om. Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prijelazu bit će posebno odvojen putnički od teretnoga prometa, imat će četiri traka na ulazu u BiH i tri na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza bit će sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi te objekt za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekt za detaljan pregled vozila, kolne vage i veliku nadstrešnicu.

PRESS posavina.org