03
Fri, Apr
9 New Articles

Boris Ćavar
Typography

„ Naš Ante Morić ima devedeset i tri godine, ali puca, cillja i hoda kao mladić. Vjerojatno je najstariji aktivni lovac u Hrvatskoj. Prošle godine je ulovio dva vepra“.  Tragom ovih riječi lovaca iz LU „Šljuka“ Lekenik, krenuli smo do starine Ante Morića. Tihi i skromni Dalamtinac koji živi u Zagrebu, skoro pola stoljeća je lovac. Potvrđuje kako najradije lovi veprove bez optike, naočale koristi samo za čitanje.

Najviše je lovio visoku divljač po Podravini i Slavoniji. Rođen je daleke 1924. u Putičanima kod Pirovca. U Splitu je učio za ugostitelja, ali mu Italijani 1942. sve zapalili, pa došao u rodno selo. Nakon rata ostao je u ondašnjoj vojsci i dogurao do čina bojnika. Nije se htio školovati, pa se vratio ugostiteljstvu. Nakon Domovinskog rata ima čin pričuvnog pukovnika Hrvatske vojske. Ima sin i kćer, unuke i praunuke, dobro sjećanje i bistar um.

„U ovom viku najlipše je lovit čoviku. Lovac sam postao slučajno, na nagovor drugih, učlanio sam se 1968. godine u LD „Srndać“ Virovitica. Najviše sam lovio visoku divljač po Podravini i Slavoniji. Tri mandata sam bio predsjednik LD „Jelen „ Hrastlnica, kod Ivanić Grada, danas je to LD „Žutica“. Preko noći smo u šumi Žutica izgradili motel, a ja ga kao ugostitelj opremio. Onda je visoke divljači bilo daleko više, kazuje Ante Morić.
 Ima trofej svog prvog srnjaka iz Virovitice, brončanog jelena iz Spačve i Ivanić Grada. Član LD „Šljuka“ Lekenik je od 2004. godine.

Iako Ante Morić ima vozačku dozvolu, u lov u Lekenk doveze ga netko od rodbine ili prijatelj lovac Stipe Matanović. On nam potvrđuje kako „naš Ante“ optiku na karabinu upotrebljava za promatranje, a na veprove puca – vlastitim okom. Uz to dodaje, kako je „naš Ante“ sklon šali s prijateljima, a druženje s lovcima je mu najvažnije. Tako je bilo u mladosti, tako i danas kad se približava stoljeću života. Ante Morić, najstariji aktivni hrvatski lovac...

Za Posavinu.org napisao i snimio: Boris ĆAVARnaj stariji lovac