Hrvatska
Typography

PRVA VINIJADA U ORGANIZACIJI UDRUGE ZA BOSANSKU POSAVINU U ZAGREBU

Kapi rodne grude povratnika u zavičaj idu u svijet

U Zagrebu je u organizaciji Udruge Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu održana večer vina - Kapi rodne grude. Na ovoj prvoj bosanskoposavskoj Vinijadi svoja vina je promovirala Vinarija Povratak iz Žepča, čiji je vlasnik povratnik Vinko Zovko.

Druženje su uveličali zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodin Ante Deur, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske gospodin Gordan Grlić Radman, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede gospodin Ivo Grgić, glasnogovornica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospođa Marija Pušić te koordinator gospodin Mario Bebić. Poseban gost večeri bio je svima nam poznati pjevač gospodin Mate Bulić.

Predsjednik Udruge Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu gospodin Ilija Guberac pozdravio je sve prisutne goste te im poželio dobrodošlicu i ugodno druženje. Prigodne pozdravne govore održali su također zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodin Ante Deur te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske gospodin Gordan Grlić Radman.

Poseban gost večeri bila je Vinarija Povratak iz Žepča u čije se ime prigodnim govorom obratio gospodin Vinko Zovko. Nakon njega riječ je preuzela gospođa Jelena Šimić Valentić, osnivačica Pupitresa - 1. butika vinske kulture osnovanog u Republici Hrvatskoj, a pod čijim okriljem provodi vinske škole. Prigodnim riječima pridružila joj se i poznata enologinja gospođa Emina Gračić.

Svojim stihovima večer je uveličao i gospodin Pejo Šimić, pjesnik koji iza sebe ima mnoštvo domoljubnih nagrada i priznanja. Događaj je moderirala dr. sc. Ivana Šustek, dopredsjednica Udruge Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu. Na ovom se druženju okupilo preko 150 ljudi. Druženje uz degustaciju vina i prigodan domjenak nastavilo se do kasno u noć.

"Uzeto je simbilično ime "Kapi rodne grude" kao i ime Vinarije "Povratak" iz Žepča. Njezin vlasnik Vinko Zovko je inače povratnik iz Italije u svoj zavičaj. Želimo mu pomoći da svoja kvalitetna vina prodaje u Hrvatskoj i u svijetu. Ovdje su visoki uzvanici iz Sabora i nekoliko ministarstava, poručujem svima, dok ste uz nas ne bojimo se za kulturu i tradiciju Hrvata iz BiH.

No, tko nama pomogne, vraćamo mu dvojstruko, kazao je nam o ovom skupu, Ilija Guberac, predsjednik Udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu u Zagrebu.


Ivana ŠUSTEK i Boris ĆAVAR
Fotografije: Ivana Šustek

 

kapi rodne grude 01

 

kapi rodne grude 02

 

kapi rodne grude 04

 

kapi rodne grude 05

 

kapi rodne grude 06