Hrvatska
Typography

ČLANOVI LOVAČKOG DRUŠTVA "SRNA " VELIKA GORICA ZBROJILI REZULTATE NA SVOJOJ SKUPŠTINI

Turopoljska skupina mala ali vrijedna


Na svojoj godišnjoj i izbornoj skupštini 5.travnja 2024. lovci L.D. "Srna" Velika Gorica zborijili su rezultate rada u protekloj lovnoj godini i objavili bogat plan rada. Ovo je bila i izborna skupština, pa je turopoljska mala ali vrijedna skupina dobila i novo rukovodstvo. Zapravo, u izbornoj noći povjerenje članova dobio je novi-stari predsjednik Josip Jančić Babriga.

Kako je u izvješću o radu iznio tajnik društva Ivan Vuksan, gorička "Srna" ima četrdeset i jednog člana, od toga trideset aktivnih. U protekloj lovnoj godini, osim u dvadeset i dva skupna lova, vrijedni članovi su radnim akcijama uređivali Lovački dom na Kušancu i okolicu. Nakon četiri desetljeća, Turopoljci imaju svoj grunt. Legalizirano je zemljište oko Lovačkog doma. Josip Jančić Babriga i momčad oko njega su dva desetljeća vodili pravosudni boj i dobili gruntovnicu, uz odvjetnika. Za dan branitelja svakog 5. kolovoza kraj "Jadrankove čeke" odaje se počast Jadranku Cumbaju, lovcu i branitelju poginulom u "Oluji". Uz lovce bili su suborci, veterani "Gromova" i obitelj Jadranka Cumbaja. Tako je 9. prosinca 2023. gorički heroj dobio svoj park u središtu Gorice. U svečanom postroju bili su i njegovi lovci. Uskoro bude i bista u parku.

Tradicionalno kuharska skupina lovaca sudjeluje na GastroTuropolja. Isto tako tradicionalno Sveti Hubert se u Ključić brdu obilježava svetom misom i skupom lovaca, naravno dodju i Goričani. Na Božićno druženje sa suprugama u Lovačkom domu dodju supruge i djevojke lovaca, kao znak zahvale. Zato je na dvadeseti Lovački bal došlo 250 gostiju. No, da je sve u redu u lovištu i oko lovišta potvrdili su lovni inspektor i inspektor zaštite prirode. Oni budu i ubuduće dolazili u inspekciju.

Protekle sezone je bilo devet naleta na divljač u prometu, većinom na srneću divljač. Zanimljivo je kako lova na prepelice nije bilo, ali je zbog šteta u poljoprivredi odstreljeno dvanaest divljih svinja. Za odstrijel štetočina, lisica i čagljeva, pohvaljeni su Marko Horvat i Stjepan Užarević. Isti Stjepan Užarević odstrijelio je srnjaka u bronci.

"Ovo društvo i ova momčad ima budućnost. Lovište je nam svaki dan manje, ovaj Lovački dom je nam sve. Srećom, upisali smo zemljište u grutovnicu, imamo svoj grunt. Imamo i puno prijatelja gdje odlazimo u lov i dolaze k nama. Uz podjelu zaduženja, imamo okosnice rada za budućnost, kazao je Josip Jančić Babriga, stari-novi predsjednik.

Uz bogat Plan lova i aktivnosti u narednom periodu, Gorički lovci planiraju završiti i objaviti svoju Monografiju lova u Velikoj Gorici. U monografiji društva zabilježeno je kako su utemeljeni 1883. godine a povijest organiziranog lova u Velikoj Gorici je još veća iz polovice devetnestog stoljeća. Budući lovci imaju se čime ponositi.

Boris ĆAVAR

lovci srna gorica 04

 

lovci srna gorica 01

 

lovci srna gorica 02

 

lovci srna gorica 03