Religija
Typography

Biskupi BK-a BiH na svojem redovitom zasjedanju u Banjoj Luci 13. i 14. srpnja donijeli su novu odluku o prilogu za misno slavlje koji od 1. rujna 2023. umjesto dosadašnjih 20 KM iznosi 30 KM. Slijedom te odluke i prilog za gregorijanske mise umjesto dosadašnjih 700 KM bit će 1 000 KM. Ostale naknade propisane taksovnikom iz 2005. ostaju nepromijenjene.

 

misa
Kako je navedeno u dopisu iz Vrhbosanske nadbiskupije upućenom svim župama, redovničkim i crkvenim ustanovama nije dopušteno naknadno povisiti misni prilog koji su vjernici već dali da bi se na njihovu nakanu namijenila misa u idućim mjesecima. Tako primljene „vezane“ i „nevezane“ nakane treba slaviti za prilog koji je primljen prema postojećem taksovniku te sve „nevezane“ mise, kao i gregorijanske, koje su primljene po spomenutom taksovniku treba predati ekonomatu Vrhbosanske nadbiskupije ili Provincijalatu Franjevačke provincije Bosne Srebrene do kraja 2023.

Podsjećanja radi vjernici svojim misnim prilogom pridonose dobru Crkve i sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje svećenika i pastoralno djelovanje (usp. kan. 946), a svećenici su se dužni ravnati prema odredbi Zakonika kanonskog prava i kanona 945 § 2 koji propisuje dai bez primanja ikakvog priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih.

Prenosi KT