4.7.2021. godine svoju zlatnu misu u Posavskoj Mahali (ispred crkve) u 11 sati proslavit će zlatomisnik vlč. Pavao Brajinović, s pripadnicima svoje generacije koja je zaređena davne 1971.godine, iz Subotičke, Đakovačke, Zagrebačke, Banjalučke i Vrhbosanske nadbiskupije.

U okviru ovogodišnjih Dana sjećanja Pero Radić i Davor Ilić istrčali su još jedan polu maraton Prud - Posavska Mahala. Ovogodišnja ruta je bila: Prud -Gornja Dubica- Novo Selo - Odžak - Bijele Bare, Prnjavor - Posavska Mahala.

Mjesec svibanj ove godine obilježen je 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata. Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu i naš narod oživljava povijesno sjećanje na svibanj 1945. godine. Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode koju je očekivao i hrvatski narod u BiH i Posavini. No, mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i ubijanja nevinih ljudi.

Program Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja danas (25.5.2021. g.) je nastavljen u Posavskoj Mahali u skladu s epidemiološkom situacijom i zadanim mjerama, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Podružnica Odžak, te župa doborskog dekanata i mjesne zajednice Posavska Mahala.

U subotu 20. lipnja 2020. župa Prečistog Srca Marijina u Posavskoj Mahali kraj Odžaka slavi svoj patron župe a svečanu svetu misu u 11.00 sati predslavit će i propovijedati uzoriti kardinal Vinko Puljić.
Župnik župe Prečistog Srca Marijina vlč. Pavao Barajinović sa župljanima sve Vas srdačno pozivaju i iskreno se raduju Vašem dolasku.

Na samom kraju Drugog svjetskog rata, počevši od 19. travnja 1945. partizanske jedinice su u Posavini izvele „Operaciju Vlaška Mala“, poznatiju pod imenom Bitka za Odžak. Cilj joj je bio skršiti zadnji otpor preostalih lokalnih hrvatskih snaga koje se nisu htjele povući prema zapadu i odbijale predaju te nastavljale pružati žestok otpor znatno jačim i brojnijim partizanskim jedinicama sve do 25. svibnja 1945.godine.

More Articles ...