P. Mahala
Typography

 „Župe se osnivaju kako bi okupljale vjernike u jednu veliku obitelj“ kazao je u Posavskoj Mahali kardinal Vinko Puljić na velikom slavlju obilježavanja 30 godina župe i zlatne mise župnika vlč. Pave Brajinovića.

Upravo zato smo htjeli približiti tu skladnu obitelj koja je otvorila široko posavsko srce za sve prijatelje na tom dvostrukom slavlju koje će biti upisano zlatnim slovima u kronici te posavske župe. Vlč. Brajinović preplavljen emocijama još uvijek slaže dojmove.- Želio bih ovom prilikom reći velika hvala svima koji su sudjelovali u ovome događaju. U povratnim informacijama od biskupa Komarice ali i drugih svećenika, a bilo je 27 moje generacije, čujem samo pohvale, što dovoljno govorio ovoj župi i njenim ljudima. Hvala prije svega mojim župljanima, ali i brojnim prijateljima župe koji su pomogli iz općine i županije da se organizira ovakva svečanost, kazao je vlč. Brajinović.

                                                               O povijesti župe

Većinu od 50 godina vlč. Brajinović je proveo u Posavini od Vidovica, Broda, Šamca, Pruda, Balegovca pa do Posavske Mahale. Na tomu požrtvovnom radu u posavskim župama su mu srdačno zahvalili. Prije završnog blagoslova župljani su svom dosadašnjem župniku pripremili iznenađenje te su njemu, kardinalu Vinku Puljiću, biskupu Franji Komarici i dekanu Doborskog dekanata, preč. Jakovu Filipoviću, koji odlazi sa službe, darovali cvijeće, dukat s likom Franje Josipa te tradicijski posavski ručnik koji se uvijek daruje u svečanim prigodama. Član župnog ekonomskog vijeća  Luka Jurić podsjeća da je zlatomisnik vlč. Brajinović primio župu 28.srpnja 2016. -U svom nastupnom obraćanju on nas je pozvao i potaknuo da izgradimo spomenik našim stradalnicima Drugog svjetskog rata. Unatoč ratovima, stradanjima i raseljavanjima poručujemo, nas će ovdje i dalje biti, čut će se naša pjesma, slavit će se naši blagoslovi, kazao je Jurić.

                                                       Povratak prije mirovine

Kada je osnovana župa Posavska Mahala imala je 450 kuća, a sada ih je 130. Imala je 1.500 stanovnika, a sada broji oko 300 vjernika. -Situacija u tom smislu nije dobra, no vjernici koji sada žive uzorni su u svemu, a ovo je slavlje pokazalo da i malo mjesto može organizirati ovako važan i značajan događaj, kaže vlč. Brajinović. Trend odlaska mladih teško je zaustaviti, smatra župnik, no dodaje, događa se još jedan novi trend, povratak prije  mirovine posavljaka koji su živjeli i radili u inozemstvu. - Ljudi su shvatili da nema svrhe čekati mirovinu u stranoj zemlji jer tada je kasno, uglavnom se vraćaju na leđima, u mrtvačkim sanducima. Upravo zato dolaze ranije, troše ono što su zaradili, i to im može biti dok ne dođe mirovina. U međuvremenu uživaju u svojem domu, među svojim ljudima. Takvih je već nekoliko povratničkih obitelji u Posavskoj Mahali, pojašnjava vlč. Brajinović koji nakon umirovljenja svakako neće mirovati. Vraća se u rodnu kuću u Dubici gdje nastavlja rad na literaturi iz povijesti tog posavskog kraja osobito iz 1945.g.Tri desetljeća župe Srca Marijina u Posavskoj Mahali kod Odžaka

 „Župe se osnivaju kako bi okupljale vjernike u jednu veliku obitelj“ kazao je u Posavskoj Mahali kardinal Vinko Puljić na velikom slavlju obilježavanja 30 godina župe i zlatne mise župnika vlč. Pave Brajinovića. Upravo zato smo htjeli približiti tu skladnu obitelj koja je otvorila široko posavsko srce za sve prijatelje na tom dvostrukom slavlju koje će biti upisano zlatnim slovima u kronici te posavske župe. Vlč. Brajinović preplavljen emocijama još uvijek slaže dojmove.- Želio bih ovom prilikom reći velika hvala svima koji su sudjelovali u ovome događaju. U povratnim informacijama od biskupa Komarice ali i drugih svećenika, a bilo je 27 moje generacije, čujem samo pohvale, što dovoljno govorio ovoj župi i njenim ljudima. Hvala prije svega mojim župljanima, ali i brojnim prijateljima župe koji su pomogli iz općine i županije da se organizira ovakva svečanost, kazao je vlč. Brajinović.

2

3