Glas Vjere
Typography

800tribina9U utorak, 24.5., u 19 sati, u dvorani Pastoralnog centra u župi Glavosijek sv. Ivana Krstitelja u Odžaku, održana je osma, posljednja po redu Tribina iz ciklusa 'Aktualne teme za naše vrijeme'.

logoGlasVjere600Ona se s svojim nazivom


'Kako očuvati svoje istinske hrvatske vrjednote u današnjem globaliziranom svijetu'


lijepo uklopila u dane trajanja tradicionalne  manifestacije Dani sjećanja.
Svi smo svjedoci kako se osobito putem medija, danas puno govori  o tome što se dobiva ulaskom u europske asocijacije, integracije u europsku uniju.


Hoćemo li se morati odreći nekakvih svojih vrjednota, hoće li nam oni koji imaju moć i silu nametati kroz određene zakone ono što nije u skladu ni s našom poviješću ni sa našom tradicijom, pa ni s našom vjerom.
Tu se postavlja i pitanje:
Koje su to naše istinske vrjednote?
Jesu li to one doista?
Ili je to nekakvo naslijeđe kojega se teško možemo osloboditi?
Ta pitanja moramo sebi postaviti... Na neka od njih, pomoć pri pokušaju pronalaženja odgovora pružio nam je prof dr Željko Tanjić, profesor na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, direktora najpoznatije izdavačke kuće u Crkve u Hrvata, Kršćanska sadašnjost.
Profesor Tanjić je svoje predavanje započeo primjedbom da je već bio u Odžaku, prošle godine, prigodom predstavljanja knjige fra Bože Lujića. Sada, pri drugom dolasku u Odžak, usporedio je svoja zapažanja, te tako uveo prisutne u predavanje 'Kako očuvati svoje istinske hrvatske vrjednote u današnjem globaliziranom svijetu'...
Temeljna pretpostavka za očuvanje vrijednosti hrvatskog naroda u globaliziranom svijetu je okupljanje oko određenih vrjednota i razgovor i rasprava o njima, kako bi se doprinijelo njihovom očuvanju.
Važno je da se o tome promišlja i na ovakvim tribinama, ali i na drugim skupovima, na različitim razinama. osim razmjene mišljenja, time se obogaćuju i ljudi, istaknuo je Tanjić.
Postoji niz činjenica koje nas povezuju. Jedna od njih je ta da pripadamo nekoj skupini, jednoj naciji, jednom narodu. Druga je jezik koji govorimo i sporazumijevamo se, a treći element vrijednosti jednog naroda je duhovna pripadnost - pripadnost vjeri i katoličkoj crkvi
Ove tri okosnice identiteta, uvijek nas povezuju, oblikuju i predstavljaju odnos koji se stalno povijesno dokazuje. Zato se moraju njegovati i razvijati. Proces globalizacije je važan i treba mu ozbiljno pristupiti Važnost lokalne zajednice, mjesnog, tradicionalnog obilježja jednog naroda i identitet pripadnosti se ne smiju izbrisati.


Nakon predavanja otvorena je živa diskusija, postavljana su konkretna pitanja i tražio se i dobio konkretan odgovor, a od predviđenih sat vremena trajanja, tribina se protegla u zanimljivih skoro dva sata.
Sada, na koncu ovog ciklusa tribina 'Aktualne teme za naše vrijeme', recimo da su to i bile, kao što i sam naslov kaže, aktualni susreti na kojima je pokušano posvijestiti neke probleme , poteškoće i pitanja, koja se tiču sviju nas, a koja ulaze i u sferu vjere.
Poseban naglasak je stavljen na obiteljske teme, koje se osobitu tiču onih koji imaju djecu – kako se orijentirati, u današnjem svijetu.


Vjerujemo da će uspjeh do sada održanih tribina biti poticaj za organiziranje novih, iduće godine.
Jer, vrijeme koje živimo je krcato problemima, a sutrašnjica nam nosi još mnogo novih  – Aktualnih tema i pitanja...
Više o ovoj tribini poslušajte u slijedećoj emisiji 'Glas vjere'. Ovu emisiju po 115 put realiziraju članovi župe Glavosijek sv Ivana Krstitelja u Odžaku a putem Interneta ju možete slušati na adresama:

www.radioodzak.com - u 15 sati, (također i na zemaljskoj frekvenciji 92,5 MHz)
www.radiopreporod.com - u 16 sati, (također i na zemaljskoj frekvenciji 95,2 MHz)

Nakon emitiranja emisiju možete i dalje poslušati na našem portalu.