Svijet
Typography

Aida Hadžialić, ministrica obrazovanja u Vladi Švedske porijeklom iz Foče u Bosni i Hercegovini, podnijela je ostavku na tu funkciju nakon što ju je za volanom uhvatila policija u alkoholiziranom stanju, javili su švedski mediji.

Ona je osobno tu odluku saopćila na vanrednoj konferenciji za novinare u Štokholmu. Kako je navela, policija ju je kontrolirala na putu iz Kopenhagena u Malme. Tu noć, kazala je, popila je dvije čaše vina, ali se ipak odlučila sjesti za volan. Nakon što ju je zaustavila policija, utvrđeno je da je imala 0,2 promila alkohola u krvi.

bih ministrica

- Svjesna sam da sam napravila ogromnu grešku. Očekujem da za ovakav nepromišljen postupak budem kažnjena i spremna sam se suočiti sa posljedicama - kazala je Hadžialić.

Aida Hadžialić rođena je 1987. godine, a u Švedsku je kao izbjeglica iz BiH došla sa pet godina. Diplomirala je pravo na univerzitetu u Lundu, a na funkciju ministrice imenovana je 2014. godine, nakon što je prethodno obavljala funkciju zamjenika gradonačelnika švedskog grada Halmstada.

Redakcijsko izviješće