B i H
Typography

- Nakon završetka Kapitula Franjevacke provincije sv. Križa - Bosne Srebrene, koji je proslavljen u samostanu sv. Pavla u Sarajevu od 25. do 30. travnja 2022. franjevci Bosne Srebrene su dali sljedecu izjavu za javnost:

Povijesni trenutak u kojem živimo obilježen je dubokom politickom, gospodarskom, društvenom, kulturnom i moralno - etickom krizom. Na politickom planu naša domovina Bosna i Hercegovina još je uvijek rastrgana izmedu separatizma i unitarizma, a najvažnije sfere javnog života i dalje su ugrožene korupcijom, nepotizmom i stranackom podobnošcu. Svim ovim trajnim poteškocama pridružile su se i teške posljedice pandemije koronavirusa.

Sve ovo – politicka nestabilnost, teško gospodarsko stanje, loša klima u društvu i vojni sukob u Europi – opterecuje život obicnog covjeka, a posebno pogada mlade ljude cime se ubrzava vec dugogodišnji egzodus mladih obitelji jer ne mogu sebi osigurati dostojnu egzistenciju u vlastitom zavicaju.

franjevci ba

Vjerni svojoj višestoljetnoj misiji, mi franjevci Bosne Srebrene i dalje ostajemo uz svoj narod i na svojim ognjištima, pokušavajuci uciniti onoliko koliko je u našoj moci kako bi se ublažile neprilike s kojima se suocavaju naši vjernici, osobito oni koje je društvo marginaliziralo.

Vjerujemo kako je cjelovita i europska Bosna i Hercegovina, u kojoj ce se osigurati individualna, nacionalna i vjerska prava i slobode svih koji u njoj žive, najbolji životni okvir za sve nas. Izgradnji takve Bosne i Hercegovine, vjerni svom povijesnom naslijedu, želimo i mi sa svoje strane pridonositi prema svojim mogucnostima, cime ispunjavamo svoju osnovnu zadacu – služiti u evandeoskom i franjevackom duhu hrvatskom katolickom narodu kao i svakom covjeku bez obzira na njegovu vjersku i nacionalnu pripadnost kao što smo to i radili preko sedam stoljeca u ovoj zemlji.

U tome kontekstu pozivamo sve narode u Bosni i Hercegovini kao i svakoga covjeka da zajednicki izgradujemo ovu državu bez nametanja bilo kakvih rješenja sa strane koja samo pridonose daljnjim podjelama. Pri tome posebno pozivamo sve politicke aktere u našoj domovini da ostave partikularne interese i razmirice postrani i da se konacno posvete izgradnji opceg dobra, da izbjegavaju bilo kakvu neprimjerenu retoriku koja bi mogla povrijediti bilo kojeg covjeka. Bosna i Hercegovina je naša zajednicka kuca u kojoj se svaki covjek - ma kojem on narodu i svjetonazoru pripadao - mora osjecati sigurno i zašticeno u svim svojim pravima i slobodama.

U tom duhu svim stanovnicima naše domovine Bosne i Hercegovine želimo: Mir i dobro - porucili su franjevci.

Preuzeto s Dnevnik.ba