B i H
Typography

Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Udrugom za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini 'Stećak' organizira treću po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Događaj će se održati od 28. lipnja do 03. srpnja 2016. godine.

'Cilj ovoga programa je susret i povezivanje djevojaka hrvatskoga podrijetla iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naših narodnih nošnji i zajedničke tradicijske kulture', poručuju organizatori.

Kako javljaju, dosad su svoje sudjelovanje potvrdile natjecateljice iz Argentine, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Čilea, Italije, Kosova, Njemačke, Mađarske, Perua, SAD, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske...

Ukoliko se želite prijaviti za natjecanje, potrebno je ispuniti prijavni listić kojeg se može zatražiti na e-mail adresi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pravila za sudjelovanje:

1. Djevojke trebaju biti hrvatskoga podrijetla, a nastupaju u narodnoj nošnji kraja odakle potječu one ili njihovi preci. Ukoliko natjecateljica nema nošnju svoga kraja, nastupa u nošnji koju izabere ona ili društvo za koje nastupa.
2. Djevojke moraju biti u dobi između 18 i 30 godine.
3. Svaka natjecateljica može kao pratnju povesti jednu osobu/pratiteljicu koja će joj pomoći u spremanju, odijevanju i slično.
4. Natjecateljicama i pratnji je osiguran besplatan smještaj, prehrana, te prijevoz na izlete i predstavljanja te ostali vezani troškovi za vrijeme njihovog boravka u Bosni i Hercegovini.
5. Natjecateljicama i pratnji nisu osigurani putni troškovi dolaska i odlaska iz Bosne i Hercegovine. Organiziran će biti samo besplatan autobusni prijevoz iz Zagreba do Tomislavgrada 28. lipnja kao i povratak do Zagreba na povratku 3. srpnja.
6. Nakon prijavljivanja, a prije natjecanja (najkasnije do 15. svibnja 2016.), sve natjecateljice trebaju poslati organizatoru svoje dvije fotografije u narodnoj nošnji.
7. 29. lipnja će biti organizirano umjetničko fotografiranje djevojaka u narodnim nošnjama, i svaka će djevojka dobiti svoju fotografiju - tisak na platnu veličine 50x70cm.
8. Pobjednica natjecanja bit će proglašena najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske a uz nju će biti proglašene njena 1. i 2. pratilja i dobit će prigodne nagrade.

Program:

28. lipnja dolazak natjecateljica u samostan-duhovni centar Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, gdje će djevojke biti smještene tijekom boravka u BiH

29. lipnja u 10:00 sati fotografiranje djevojaka u narodnim nošnjama u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu

30. lipnja izlet u Sarajevo

1. srpnja posjet turističkim odredištima u BiH

2. srpnja u 19:00 revija i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan
Republike Hrvatske u Sportskoj dvorani u Tomislavgradu

3. srpnja odlazak djevojaka kućama.{jathumbnail off}

narodna nosnja850a