14
Tue, Jul
9 New Articles

Bazik
Typography

bazik_spasiociBazik-Brat Marko i sestra Marina pokušali ga spasiti, ali brza voda povukla ga na dno rijeke. Izuzetno mirno i toplo vrijeme u Posavini izmamilo je brojne kupače na rijeku Savu, ali nitko nije mogao predvidjeti da će u popodnevnim satima doći do velike tragedije.

Na dijelu Bazičko polje, oko 150 metara od ceste Orašje-Bos.Šamac u mjestu Bazik, u 16,50 sati nepredvidiva rijeka Sava odnijela je još jedan mladi život.

Utopio se Slaviša Brkić (1991.) rođen u Čačku, a nastanjen u Baziku, ul.Palih branitelja 60. u općini Domaljevac-Šamac. Na mjesto tragedije izašli su Županijska tužiteljica Ivanka Stanić i istražitelj sektora krim policije MUP-a ŽP Nikola Oršolić koji su napravili očevid i utvrdili da nije bilo znakova koji bi ukazivali na nasilnu smrt. Općinska i Županijska Civilna zaštita uz pomoć djelatnika policijske stanice Domaljevac-Šamac organizirali su potragu za tijelom utopljenika i pritom angažirale članove Ronilačko spasilačkog kluba Nemo iz Brčkog. Potraga je trajala do 23,30 sati i završila je

Procjenu smo radili po našem iskustvu pošto je na ovom dijelu rijeke matica vrlo brza. Pretražili smo oko 200 metara prostora, a kako ima puno rupa i voda je dosta plitka, tijelo je najvjerojatnije struja odnijela dalje. Pošto je noć i nepovoljni su uvjeti za rad, mi se povlačimo, a nastavit ćemo u jutarnjim satima s kompletnom ekipom i vjerujemo da ćemo pronaći tijelo utopljenika, rekao je Nedjeljko Mičić- Tulija član Ronilačko spasilačkog kluba Nemo Brčko.

Brat i sestra pokušali spasiti Slavišu

Po pričanju očevidaca djeca su se kupala na dijelu rijeke Save gdje je najmanje preporučljivo. Radi se o prostoru na kojem se često iskapa šljunak, ima dosta rupa i prostor je jako opasan, osobito za neplivače. 20-godišnji Slaviša kupao se zajedno s bratom Markom (17) i sestrom Marinom (15). Do utapanja je došlo, pričaju očevici, kad je Slaviša zagazio u vodu, krenuo i pao na leđa, a voda ga svojom brzinom odnijela dalje. Brat, sestra i jedan prijatelj potrčali su da bi ga spasili, ali sve se odvijalo filmskom brzinom i uz krike i jauke prisutnih, tijelo je nestalo pod vodom.

Retardirani mladić

Dok smo u noćnim satima pratili pokušaje ronilaca da pronađu tijelo Slaviše Brkića, od prisutnih smo doznali tužnu priču o obitelji Brkić. Dosta su lošeg imovnog stanja, otac je na izdržavanju zatvorske kazne, a majka ih je napustila i otišla u Srbiju. Jedno vrijeme Slaviša je proveo u socijalnoj ustanovi u općini Doboj Istok, odakle ga je uzela majka. Pošto se radi o mladiću koji je retardiran i pohađao je specijalnu školu, od strane policije bio je dosta puta upozoravan da ne prilazi vodi. Slaviša je bio neplivač, ali u prkos tomu često je dolazio na Savu na kupanje.

Izvor radio Orašje{jathumbnail off}