29
Sun, Nov
8 New Articles

BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

U okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost osigurano je više od 600 paketa hrane i osnovnih higijenskih potrepština u vrijednosti od preko 40.000 KM za građane BiH u 19 lokalnih zajednica kako bi prevazišli krizu izazvanu pandemijom virusa Covid-19.

pomoc 3

U narednim danima pakete će primiti najugroženiji stanovnici Berkovića, Mostara, Kiseljaka, Širokog Brijega, Istočnog Novog Sarajeva, Prozora-Rame, Višegrada, Doboj Juga, Goražda, Novog Travnika, Dervente, Drvara, Glamoča, Kozarske Dubice, Tešnja, Bihaća, Mrkonjić Grada te Opštine i Općine Trnovo.

PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za izgradnju mira i povjerenja među građanima koji provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) s partnerima u 75 lokalnih zajednica.

pomoc 900
„Pomoć ljudima koji su u nevolji doprinosi izgradnji mira. Briga o drugom jeste izgradnja mira - pogotovo kada se realizira u suradnji s više zajednica koje su uvijek tu jedne za druge. Ova pomoć namijenjena je marginaliziranim grupama kako bismo ih stavili u što ravnopravniji položaj i tako jačali socijalnu koheziju“, kaže Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost.
Kroz ovaj projekt je i ranije, početkom pandemije, preusmjereno više od 80.000 KM za pomoć lokalnim zajednicama te su dostavljeni paketi hrane, higijenskih i dezinfekcijskih sredstava, šivaćih mašina i repromaterijala za maske u više od 50 lokalnih zajednica.pomoc1

„Na početku pandemije smo vidjeli koliko je ljudima potreban ovakav vid pomoći i drago nam je da smo opet bili u prilici da budemo tu za njih. Posebno smo sretni što ovakve akcije potiču dodatnu solidarnost među samim ljudima pa smo tako svjedočili divnim pričama koje su nastajale na terenu i povezivale ljude iz svih krajeva BiH“, kazala je Behrem-Stojanov.
Pomoć će biti dostavljena u lokalne zajednice, odakle će ih dijeliti timovi volontera, organizacije i štabovi civilne zaštite.

Merima Hrnjica
Communication Officer, Zagrebačka 18, Sarajevo
Bosnia and Herzegovina