Boris Ćavar
Typography

U Pleternici je 22. kolovoza u prepunoj svečanoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice uz nazočnost uglednika iz društvenog, kulturnog i političkog života održan „Knjižnik“ Sadržajna i zanimljiva manifestacija koju financira Ministarstvo kulture i medija uz podršku grada Pleternice. Bila je to , kako su komentirali nazočni i sudionici manifestacije antologijska i nezaboravna večer duhovne poezije višestruko nagrađivanog pjesnika Peje Šimića iz Zagreba, a poslije toga otvorena je izložba amaterskog slikara Vida Marića iz Pleternice.

simic pleternica3

Knjižnik u pleterničkoj knjižnici

Govoreći o Životopisu Peje Šimića Ravnatelj knjižnice prof. Franjo Novak istaknuo je da je na pjesničkim manifestacijama ovaj poznati pjesnik višestruko nagrađivan kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. U svojim zbirkama je objavio preko 2500 pjesama od kojih je tridesetak uglazbljeno. Neke od njih izvodili su Boris Ćiro Gašparac, Antonio Zadro i Dražen Kurilovčan. Svojim radom povezao se s književnim udrugama, društvima i književnicima Hrvatskoj i Europi.

Naveo je zanimljivost da je njegova zbirka ZOV HRVATA BOSANSKOG POSAVLJA tiskana u Zagrebu za vrijeme Domovinskog rata u samo sedam mjeseci doživjela četiri dopunjena izdanja što je svojevrsni pjesnički fenomen.simic pleternica1Također je naglasio da je do svog teškog stradanja imao samo jednu duhovnu pjesmu a nakon toga doživio je ekspanziju duhovnih pjesama preko 300. Čak je 2021. objavio zbirku duhovnih pjesama NEBESKE VIBRACIJE koja je iste godine dobila međunarodnu nagradu KNJIŽEVNO PERO i proglašena Zbirkom godine. Naglasio je da je Šimićev Opus protkan s tri velike ljubavi, prema Bogu, Domovini i majci.

Novak je napomenuo da smo u predvečerju Devetnice Gospi od Suza u gradu Pleternici te krijepimo dušu u duhovnoj poeziji pjesnika Peje Šimića i slikara Vida Marića.
Obraćajući se nazočnima pjesnik Pejo Šimić posebno se zahvalio gradu Pleternici i gradonačelnici Mariji Šarić na podršci. Istaknuo je da je izuzetno zahvalan i ravnatelju knjižnice prof. Franji Novaku koji ga je često podržavao u njegovim projektima.simic pleternica2Posebno je bio emotivan dio programa u kazivanju Šimićevih pjesama koje su interpretirale Mirjana Hrust, Iva Glibo i sam autor a publika od srca toplo nagrađivala. Izuzetno je bila emotivno interpretirana pjesma GOSPI OD SUZA koju je kazivao sam autor i na kraju je u posebnom aranžmanu poklonio gradonačelnici Mariji Šarić.

I što reći osim Pejo je uspio održati večer duhovne poezije za pamćenje i kroz svoje pjesme na najljepši način zahvaliti se GOSPI OD SUZA.

Za posavinu.org GIP piše: Boris Ćavar