Boris Ćavar
Typography


Na zagrebačkom Mirogoju 17. kolovoza ispraćeni su posljednji ostaci Tatjane Tanje Malešević. Akademska slikarica koja potječe iz umjetničke obitelji u 54. godini života umrla je odnajteže bolesti. Ispred kapele Krista Kralja Tanja Malešević ispraćena je na posljednji počinak. Ispraćena je kao što je i živjela i stvarala, tiho, samozatajno i vrlo dostojanstveno.


tanja sahrana
Kako je kraj kapele kazao mladi svećenik pater Ivan Grubišić, inače susjed obitelji Malešević, Krist Kralj pozvao je k sebi tihu ženu. Kraj odra pokojnice, pater Dragan Majić je kazao kako četiri desetljeća poznaje obitelj Malešević. On je sahranio i Tanjinog oca Duška, a poznavao je i stvaralaštvo Tanje Malešević. Pokojnica se ispovjedila tjedan dana prije smrti i otišla smirena u Carstvo nebesko, kazao je pater Dragan Majić na sprovodu. Sprovodu je pribivao i fra Stanko Pavlović, franjevac iz Gruda, inače prevoditelj i prijatelj obitelji.

Tanja Malešević je rođena 1964. završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je diljem Hrvatske i inozemstva, a radila je u nekoliko tehnika. Stvarala je do pred samu smrt, kazuje nam Bogdan Malešević, Tanjin brat. Majka Maja, također slikarica, u devetom desetljeću života je i koljena joj klecaju, ali je hrabro ispratila svoju kćer. Tanjin brat Bogdan Malešević je nakon sprovoda uspio kazati kako sprema svoju trideset i petu knjigu, o svojoj rano preminuloj sestri i umjetničkoj obitelji Malešević.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine.
Za Posavinu.org piše B. Ćavartanja sahrana1