Boris Ćavar
Typography

„Naziv je balon Straško, namjena mu je zastrašivanje ptica na usijevima, voćnjacima, vinogradima i gdje god ptice čine štetu“, kazuje Ante Karačić, obrtnik iz Zagreba. „Imam,dvije veličine, manji je 60 cm raspon krila i namjenjen je za manje površine i vrtove a najviše za balkone od golubova. Veći je sa rasponom krila od 1,2 m i služi za veće površine kao voćnjake vinograde. Studija u Americi je pokazala da ovakav jedan balon čuva površinu od jednog hektra.

balon ptica 900

Poenta ovog balona u obliku ptice je u tome što sve ptice se boje svojih predatora i kad ga objesite na neko drvo on je stalno u pokretu sa malim daškom vjetra. I takve kretnje zbunjuje ptice štetočine i one napuštaju to područje. Dok vi spavate on uvijek radi. Preporuka je da se postavlja po potrebi kad usijevi dozrijevaju. Inače se ptice znaju naviknut na različita strašila. Proizvod je moja ideja i na kraju i moj proizvod.

Možda vas interesira kako je došla do ideje?

Prije dvije godine sam posadio murvu, dud i ove godine je došla prvi put na rod, svakodnevno sam isčekivao kad će prvi plodovi, i napokon sam ubrao prvu zrelu murvu i onda drugi dan još dvije i tako i treći dan i to je bilo to od ovogodišnjeg uroda jer sve ostalo su mi ptice pojele dok sam ja još spavao. Odlučio sam da moram na neki način zaštit urod i ideja je da to bude balon u obliku ptice. Zato ja kažem: kako je jedna murva pokrenula inovaciju da se izradi balon Straško kaoko bi strašio sve vrste ptica" za naš portal kazao je Ante Karačić obrtnik iz Zagreba.

Za GIP piše i fotografira Boris Ćavarbalon ptica 1024