Boris Ćavar
Typography

Sindikat strojovođa Hrvatske, SSH, je u Zagrebu i Sesvetama održao svoj tradicionalni Memorijal za sve umrle strojovođe. Radi se o Memorijalu koji je započeo 2010. godine u spomen na sve prerano umrle strojovođe u Hrvatskoj. Prije trinaest godina Memorijal je nosio naziv "Memorijalni turnir Vuleta-Boroš". Započeo je godinu dana nakon što su 2009. prerano, od posljedica svog posla umrli strojovođe Željko Vuleta i Marinko Boros iz Zagreba.

memorijal strojovodje

No, godinama, broj umrlih strojovođa se povećao, pa je sad Memorijal za sve umrle strojovođe u Hrvatskoj. Malonogometni turnir nije se odžavao zadnje dvije godine zbog epidemije korone, no strojovođe ni onda nisu zaboravili obići grobove svojih kolega čiji su životni vlakovi zaustavljeni prerano.

Svijeće i sjećanje za strojovođe koji više vlakove ne voze

Na zagrebačkom groblju Miroševac u subotnje jutro okupilo se izaslanstvo Sindikata strojovođa Hrvatske. Zapalili su svijeće i pomolili se kraj Centralnog križa na Miroševcu. U spomen na kolege kojih više nema. Uz predsjednika SSH Nenada Mrgana i tajnika Tomislava Klarića, bio je i povjerenik SSH Zagreb Sjepan Fotović, te, uz "staru gardu sindikalaca" i mlađi članovi SSH.

memorijal strojovodje1

Izaslanstvo je obišlo i ostala zagrebačka groblja gdje počivaju preminuli strojovođe. Treba reći kako na groblju Markovo polje počiva Andre Lenk, strojovođa koji je nedavno zadnji umro od teške bolesti. Bio je branitelj i aktivni član SSH i agilni informatičar. Nije imao ni pet desetljeća života.

U Sportskom centru "Sava" u Sesvetama, u blizini Markova polja, zagrebačkog gradskog groblja nastavljen je memorijalni turnir u malom nogometu.

memorijal strojovodje2

Pobjednik turnira u Zagrebu sa momčadi iz cjele Hrvatske, odlazi na otok Murter, gdje je koncem svibnja u odmaralištu SSH završni dio Memorijala za umrle strojovođe.

Za Posavinu.org piše: Boris ĆAVAR