Boris Ćavar
Typography

Književnica Blanka Kraljević okušala se kao pjesnikinja i ovom knjigom došla u svoje preobraženje. MOJE PREOBRAŽENJE je treća njena knjiga u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg. Prva knjiga je ŠIROKOBRIJEŠKA KNJIŽEVNA ČITANKA gdje je zapisa i opisala književne stvaratelje rodom sa Širokog Brijega. Druga knjiga kratke proze PRIČE O SOVI I ŠEVI njena je intima , ali djetinjstvo, odrastanje i zrelost profesorice književnosti, ratne izvjestiteljice i novinarke u burnim vremenima.

U knjizi pjesama MOJE PREOBRAŽENJE njena je intima kroz duhovnu pjesmu. Od ljubavi prema svom Širokom Brijegu i hercegovačkom zavičaju, do ljubavne intime i ljubavi prema majci i obitelji. Mijo Tokio i fra Ante Marić, ocjenjivači knjige izvrsno su ocijenili Blankina duhovna preobraženja.blanka kraljevicU prvom djelu Brijeg i ja autorica piše o svom zavičaju i stradanja kroz povijest i današnjicu. Njeni roditelji bili su nastavnici u širokobriješkoj klasičnoj gimnaziji, gdje i ona danas radi. Kroz pjesmu divi se fra Didaku Buntiću i hercegovačkim ujacima u prošlosti,ali i fra Mladenu Hrkaću.

Fratar je to koji je 1991.god. stao na čelo svog golorukog puka koji je zaustavio tenkovsku kolonu agresora na Pologu.
Neke je pjesme najbolje odšteti. Drugi je dio Blankinog preobraženja.

Studiranje u Zadru, Sveti Donat, Orgulje Jadrana i zadarske znamenitosti. Iskrenost prati ljubavnu poeziju, ali životne teškoće i rastanak, no ljubav se živi i nosi u sebi.Zato dolazi treći dio PUTOVI I STRANPUTICE kada zrela žena luta tražeći svoj životni put. Na tom putu dolazi bolest, liječenje i oporavak uz majku.Ona je nazočna do svoje smrti, a ostala je zauvijek u pjesmama i sjećanju kćerke.

Kao što reče znameniti fra Ante Marić, Blanka je kročila u svoje preobraženje. Imam osjećaj da je rukometaša svojih isklesanih stihova htjela upitati svoje prijatelje…Što vi velite na ovo što pišem…

Za Posavina.org piše: Boris ĆAVAR